Ko se bo v nedeljo začela avstralska dirka, bo Max Verstappen postavil rekord, ki bo verjetno obveljal za vse čase. Nizozemec, rojen v Belgiji, bo takrat star le 17 let in 166 dni, s čimer bo postal daleč najmlajši debitant na dirkah formule 1. Njegov rekord bo verjetno večen, ker so se ravno zaradi njegovega primera spremenila pravila. Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) so bili lanskega avgusta namreč zelo nezadovoljni, ko je Toro Rosso sporočil, da je za letošnjo sezono za dirkača izbral takrat šele 16-letnega mladeniča, ki nima niti vozniškega dovoljenja. Vtis, ki ga je pustila ta zgodba, da lahko sedaj dirkalnike formule 1 upravlja že »vsak pubertetnik«, je bil za krovno dirkaško zvezo nesprejemljiv. Od prihodnje sezone bo zato veljalo pravilo, da bo moral biti vsak dirkač star najmanj 18 let in imeti veljavno vozniško dovoljenje, ki je pogoj za pridobitev superlicence, brez katere ni mogoče dirkati v formuli 1.

Max Verstappen (Foto: AP)

Če bo Max prvi in zadnji novinec, mlajši od 18 let, pa nikakor ne bo prvi, ki bo v formuli 1 nadaljeval družinsko tradicijo ter sledil očetovim stopinjam. Z Josom tvorita že 14. par očetov in sinov, ki so se preizkusili na najprestižnejših dirkah avtomobilističnega športa. Danes 43-letni Jos Verstappen je bil v formuli 1 dejaven med letoma 1994 in 2003, ko je nastopil na 107 dirkah, skupaj pa je osvojil 17 točk. Najuspešnejša je bila njegova prva sezona, ko je pri Benettonu dirkal z Michaelom Schumacherjem, dve dirki je takrat končal na tretjem mestu, kar pa so bile tudi edine stopničke v njegovi karieri. Velja za najuspešnejšega nizozemskega dirkača v formuli 1, ta naziv pa mu bo sedaj poskušal odvzeti njegov sin. Časa ima gotovo več kot dovolj.

Jos Verstappen (Foto: Reuters)

Priimek Verstappen, vsaj za zdaj, ne prikliče spomina na kakšne zmagovite trenutke v zgodovini formule 1, drugače pa je z nekaterimi ostalimi družinskimi imeni, ki so jih predstavljali očetje in sinovi. Nekateri med njimi so bili tudi svetovni prvaki.

Nico in Keke Rosberg

Poleg Maxa Verstappna bo v letošnji sezoni nastopal še en tekmovalec, čigar priimek je v svet formule 1 prinesel že njegov oče. Gre za dirkača Mercedesa Nica Rosberga, Nemca s finskim potnim listom, ki je bil v lanski sezoni do zadnje dirke v igri za naslov svetovnega prvaka, a ni uspel premagati moštvenega kolega Lewisa Hamiltona. Nico bo tudi v svoji jubilejni deseti sezoni v karavani formule 1 med glavnimi favoriti za skupno zmago v seštevku dirkačev, s čimer bi ponovil dosežek svojega očeta Keija Erika Rosberga - Kekeja, ki je bil z Williamsom svetovni prvak leta 1982, dirkal pa je med letoma 1978 in 1986. V ostalih pogledih je Nico očeta Kekeja že presegel, saj ima več zmag (8 proti 5) in uvrstitev na zmagovalni oder (26 proti 17).

Kevin in Jan Magnussen

McLaren je lani ponudil priložnost 21-letnemu novincu Kevinu Magnussenu, ki je že na svoji prvi dirki v formuli 1 stopil na stopničke, v Melbournu je bil drugi. To je bila sicer tudi njegova najboljša uvrstitev, je pa še enajstkrat končal med dobitniki točk. Pred letošnjo sezono je zaradi prihoda Fernanda Alonsa k McLarnu mladi Danec nazadoval na mesto testnega voznika, a bo zaradi nesreče Španca na testiranjih nepričakovano ponovno dobil priložnost za dirkanje (vsaj) v Melbournu, kjer bo začasno zamenjal Alonsa.

Kevin Magnussen (Foto: AP)

V formuli 1 pa se je pred Kevinom pred leti preizkusil že njegov oče Jan, ki je sicer najbolj znan po štirih zmagah na 24-urni dirki v Le Mansu, 41-letnik pa je še danes aktiven dirkač. V formuli 1 sicer ni pustil ravno velikega pečata, ko je ob koncu 90. let v treh sezonah nastopil na 25 dirkah, do cilja pa je pripeljal le na osmih, edino točko pa je s šestim mestom osvojil ravno v svojem zadnjem nastopu leta 1998 v Kanadi.

Nelson ml. in Nelson Piquet

Ko je Brazilec Nelson Angelo Piquet leta 2008 pri 22 letih dobil priložnost dirkati v moštvu Renaulta, je kmalu postalo jasno, da bo nekoliko umazal v formuli 1 zelo cenjen priimek Piquet, saj ni bil niti približno tako uspešen kot njegov oče. Ta je med letoma 1978 in 1991 nastopil na 204 dirkah, na 23 zmagal, 60-krat pa je stal na zmagovalnem odru. Je eden od devetih dirkačev v zgodovini, ki so osvojili vsaj tri naslove svetovnega prvaka. To mu je uspelo v letih 1981, 1983 in 1987, s čimer se je za večno zapisal med največja imena tega športa, česar pa ne moremo trditi za njegovega sina, ki se je od karavane formule 1 poslovil že sredi svoje druge sezone, saj se mu je takratni šef Renaulta Flavio Briatore zaradi preslabih rezultatov predčasno zahvalil za sodelovanje, ponovne priložnosti pa ni več dočakal.

Oba Nelsona Piqueta (Foto: Reuters)

Kasneje se je sicer Nelson ml. še enkrat pojavil v središču pozornosti, a ne zaradi uspešnega dirkanja, temveč ko je v formuli 1 izbruhnila afera, saj je Brazilec javno razkril, da je leta 2008 med dirko v Singapurju po navodilih vodilnih mož ekipe namerno trčil v zid, da je povzročil prihod varnostnega avtomobila na stezo, s tem pa je moštvenemu kolegu Fernandu Alonsu pomagal do zmage.

Michael in Mario Andretti

Dokaj znan priimek, ki se je v formuli 1 pojavil v dveh različnih obdobjih, je tudi Andretti, a precej bolj po zaslugi očeta Maria, saj je bil leta 1978 svetovni prvak, na 128 dirkah med letoma 1968 in 1982 pa je 12-krat zmagal ter 19-krat stal na stopničkah za zmagovalce. Njegov sin Michael Andretti je sicer prav tako znano dirkaško ime, toda predvsem v ZDA, kjer je v seriji Indy slavil 42 zmag ter leta 1991 postal prvak. V formuli 1 je tekmoval le eno leto, a v sezoni 1993 z McLarnom ni uspel resneje opozoriti nase – od 13 dirk jih je končal le šest, osvojil pa je skromnih sedem točk.

Mario Andretti (Foto: Reuters)

Jacques in Gill Villeneuve

Družina Villeneuve je ena od uspešnejših v zgodovini formule 1, ki pa kljub številnim uspehom vendarle nosi žalostno zgodbo, saj se je leta 1982 Gill Villeneuve smrtno ponesrečil med kvalifikacijami pred dirko v belgijskem Zolderju. 32-letnik je bil takrat sredi svoje šeste sezone v formuli 1, v kateri je nastopil na 67 dirkah. Zbral je šest zmag in 13 uvrstitev med najboljše tri, leta 1979 pa je v svoji najboljši sezoni le za štiri točke izgubil boj za naslov svetovnega prvaka in končal na drugem mestu.

Jacques Villeneuve in Michael Schumacher (Foto: Reuters)

Kar ni uspelo Gillu, pa je 15 let po njegovi smrti dosegel sin Jacques, ko je leta 1997 že v svoji drugi sezoni z Williamsom kot prvi Kanadčan osvojil naslov svetovnega prvaka, po tem ko je na zadnji dirki v Jerezu uspešno (dobesedno) odbil napad Michaela Schumacherja v Ferrariju. Jacques je Williams po treh sezonah zapustil, pri drugih moštvih (BAR, Renault, Sauber/BMW) pa nato ni bil več tako uspešen. V enajstih sezonah je zbral 163 nastopov na dirkah, kariero pa je končal z enajstimi zmagami in 23 uvrstitvami med najboljše tri.

Predstavili smo prvih šest parov očetov in sinov, ki so od bliže spoznali svet formule 1, jutri pa sledi nadaljevanje in predstavitev ostalih osmih dirkaških parov.