Hotel sta kupila od prejšnjega lastnika Zmaga Pačnika, tragične poslovne osebnosti bohinjskega turizma. »Žal je zdaj usoda negotova, z načrti o prenovi ne bo nič,« nam je povedala Maruša Jakopin, prokuristka podjetja, ki ima v lasti tudi hotel Pod Voglom: »Bellevue je zaprt in uničen. V njem so bili neznanci, ki so celo klavir razsekali na sto kosov! Sama si tja gor sploh ne upam, policija mi je svetovala skrb za varnost,« zgroženo pripoveduje o nekdanjem turističnem ponosu. »Oprema je večinoma uničena, zdaj smo hotel vsaj zaprli, nad njim so se znašali vandali.« K sreči deluje kot privlačen hostel vsaj objekt Pod Voglom, a so velikopotezni načrti Japca Jakopina ob stečaju Seawaya zagotovo le še ena žalostna zgodba propada bohinjskih hotelov.

Naši lastniki pogrebniki

Jakopin je ocenjeval, da bi bohinjski turizem potreboval okoli 150 milijonov evrov, da bi kraj razvojno premaknili naprej. Zdaj je propadel še njegov Bellevue, ki sledi usodi nekoč elitnega hotela Zlatorog v Ukancu, v katerega se je lani dobesedno zrušil del strehe. Tudi ta hotel je šel iz rok v roke različnih najemnikov in mnogi so ostali dolžniki občine, davkarije. Zmago Pačnik, ki je hotele kupil pred dvema desetletjema, za javnost ni dosegljiv. Občina Bohinj je zoper njega vložila kazensko ovadbo zaradi domnevne davčne utaje in nezakonitega lastninjenja, a je bila zavrnjena. Leta je bil zaprt njegov Ski hotel na Voglu, ki je z novim najemnikom zopet odprl vrata. Toda ocena o milijonih, ki bi bili potrebni za prenovo hotelov ob jezeru, je bržkone točna, čeprav v Avstriji naročene študije o razvoju Bohinja Japec Jakopin ni nikdar predstavil, saj je zabredel v poslovne težave z matično dejavnostjo izdelave plovil.

Zgodba o uspehu pa je bil hotel Park v Bohinjski Bistrici vlagatelja Boštjana Čokla z njegovim podjetjem MPM Engineering. Toda danes lahko na strani DUTB najdete podatek, da je hotel naprodaj, ker je na slabi banki pristalo za 24 milijonov evrov dolgov. Obenem pa isti vlagatelj snuje novo naložbo v veliko smučišče, ki naj bi ji z okoli 15 milijoni evrov pomagala država. Čeprav vseh lastnikov ni mogoče metati v isti koš, bohinjski turizem z naštetimi res nima sreče in zaman so bila do zdaj opozorila občinske politike, da Bohinj na tak način samo nazaduje. Lanski upad števila gostov in nočitev naj bi sicer imel podlago v izredno slabem vremenu, a 9 odstotkov manj gostov in 12 odstotkov manj nočitev zagotovo predstavlja tudi posledico zaprtih hotelov.

Da je pomanjkanje ustreznega hotelskega turizma največja pomanjkljivost bohinjskega turizma, je že večkrat javno ocenil tudi Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. Kajti na eni strani so ostali prazni hoteli v lasti očitno neustreznih slovenskih lastnikov, na drugi strani pa so prizadevanja za turistično ponudbo v tesni navezi s skrbjo za naravo, okolje. In napak bi bilo, če bi Bellevue, Zlatorog, Pod Voglom, Ski hotel kot res dotrajani objekti zakrili tudi pozitivne primere, kot so hotel Jezero in manjši družinski hoteli. A obenem je res, da bi danes slavno pisateljico kljub lepemu okolju težko zvabili v Bohinj.