Prvi roman je objavila leta 1920, ko je štela 30 let, zadnjega od skupaj 66 pa leta 1976, ko je njeno pisateljsko kariero pri 85 letih prekinila smrt. Dosti manj kot junake njenih del bralci poznajo zgodbo o njenem skrivnostnem izginotju 3. decembra 1926, ki pravzaprav vse do danes ni povsem pojasnjeno. Tistega dne se je od doma odpravila s svojim avtomobilom in se ni vrnila. Ko so mož in preostali iz njenega kroga najbližjih dojeli, da gre za resno zadevo, je stekla obsežna iskalna akcija. Po nekaterih pisnih virih celo največja v zgodovini, saj naj bi bilo v iskanje vključenih do 15.000 ljudi, med njimi veliko vodnikov sledilnih psov, prvič naj bi se v iskanje pogrešane osebe vključilo tudi letalstvo. Izginotje slavne pisateljice je med ljudmi sprožilo različna ugibanja. Po tistem, ko so v nekem gozdu našli njen poškodovan avtomobil, so se nekateri celo zbali, da je v čustveni stiski, ko je izvedela, da jo mož vara, storila samomor. Spet drugi so bili mnenja, da je pisateljica svoje izginotje le odigrala, da bi pritegnila še več bralcev ali morda na ta način dobila snov za nov napet roman. Iskanja je bilo konec po 11 dneh, ko so jo s pomočjo v časnikih objavljenih fotografij odkrili v nekem hotelu, kjer se je prijavila z imenom moževe ljubice in se niti ni trudila skrivati, saj se je udeleževala vseh družabnih dogodkov. Razloga za izginotje, izgovarjajoč se na izgubo spomina, ni nikoli pojasnila.

Skrivnosten nestanek detektivske pisateljice

Agata Klarisa Christie je na Angleškem velepriljubljena pisateljica napetih detektivskih storij. Stara je komaj 35 let, pa je med svojim spolom že zelo slavna. Pred nekaj dnevi je zapustila stanovanje ob desetih zjutraj in se doslej še ni vrnila. Drugi dan je neki deček našel avtomobil, v katerem se je pisateljica sama vozila po Londonu. O njej pa ni bilo nobenega sledu.

V avtu so ležali čevlji, obleka, kožuh in nekaj perila. Vozilo je bilo potisnjeno na stran ceste, kakor bi hotelo vzbuditi sum, da ga je nekdo nalašč zapeljal na rob in pahnil svojo žrtev iz voza. Ljudje so začeli nemudoma preiskovati okolico, da bi si pojasnili, če se je zgodil zločin, ali je vse skupaj samo simulacija. Sledov niso našli nobenih, a ker tudi pisateljice nikjer ni, se domneva, da je ženska, ki ljubi take zgodbe, sama vprizorila svoj nestanek, da bi občinstvo postalo še bolj pozorno nanjo in na njena dela. Nekateri celo trde, da se je Christie odpeljala v Ameriko, odkoder se bo vrnila na Angleško šele čez nekaj mesecev in bo prinesla v torbici nov detektivski roman, ki bo topot obravnaval zgodbo njenega lastnega skrivnostnega nestanka.

Jutro, 12. decembra 1926

AMERIKANKA IZGINILA; IŠČE JO 10.000 LJUDI.

London, Anglija. – Mrs. Agatha Clarissa Christie, ameriška pisateljica misterijoznih povesti, je neznanokam izginila, ko se je nahajala v Sussex dolini. V ponedeljek je bilo že devet dni, odkar jo nihče več ni videl. Ker pa je bila priljubljena in je imela mnogo prijateljev, so se organizirale skupine, ki izginolo iščejo. Vseh članov teh skupin je pa 10.000 – nekateri celo trdijo, da jih je 15.000. Toraj se je dosegel rekord, kajti ne pomnijo še, da bi kedaj tako veliko število ljudi iskalo eno osebo. Iskalci, katere vodijo policisti, imajo seboj policijske pse.

Amerikanski Slovenec, 15. decembra 1926

Tragična usoda angleške pisateljice

Londonsko in vso angleško javnost je koncem novembra razburila vest, da je izginila znana pisateljica detektivskih romanov C. Christie. Odšla je z doma in obvestila moža pismeno, da se vrne pozno ponoči. Drugi dan so našli njen avtomobil nekje v predmestju nad globokim jarkom. V avtomobilu so našli njen dragoceni kožuhovinasti plašč. Vso okolico so preiskali, toda o pisateljici ni bilo duha ne sluha. Londonska policija je alarmirala vso detektivsko armado, a tudi prebivalstvo je pomagalo iskati popularno in splošno priljubljeno pisateljico. Ker so domnevali, da se ji je zgodila nesreča, so preiskali vse prepade, vsa močvirja, reke in jezera, dobili so na pomoč celo aeroplane in tanke, a bilo je vse zaman.

V torek pa so pisateljico nepričakovano našli v neki gorski vasi, kjer je živela v malem hotelu. Ugotovili so, da se je nesrečnici omračil um in da je docela pozabila, kaj in kdo je, da je pozabila na moža in dom in sploh na vse. Njen mož meni, da je prišlo do te katastrofe radi ženinega prenapornega duševnega dela, ker je pisala svoje romane noč in dan. Zdaj so jo oddali v neki sanatorij.

Slovenski narod, 18. decembra 1926

Zgodba angleške detektivske pisateljice Christie

Nedavno je pisalo »Jutro« o skrivnostnem nestanku angleške detektivske pisateljice Christie, ki je s svojim avtomobilom vred izginila neznano kam. Iskali so jo širom Londona sorodniki, prijatelji in znanci, ki so najeli cel zbor detektivov, da bi našli damo. Zaman; Christie je izginila brez sledu kakor bi jo požrla zemlja.

Policijski agenti, aeroplani, avtomobili in štab prostovoljnih iskalcev pa so končno le izvohali, kje tiče. Saj tudi ni moglo biti drugače, ko so preiskali celo gozdiče in vrte, parke in ribnike v njih, Christie se je skrila v nekem restavrantu. Vpisala se je v knjigo tujcev pod nepravim imenom – zato je bilo iskanje toliko časa brezuspešno. Našli pa so jo na ta način, da je bila v vseh listih objavljena njena slika; tu portret sam brez štafaže, tam Christie s psom ali mačko, s peresom v roki in s knjigo na mizi pred sabo. Te slike so pisateljico izdale. Služinčad v penziji jo je spoznala in naznanila oblastvom.

Christie ni pred policijo prav nič tajila svojega pravega imena. Izgovarjala se je le, da jo je zapustil spomin, kakor se ji baje pripeti večkrat. Pozabila je na svoj dom, na svojega moža in sploh na svoje prejšnje življenje ter začela živeti iznova.

V resnici pa je bil njen nestanek le dogovorjena potegavščina. Ljudje so kupovali v zadnjih dneh njene knjige tako živahno, da so se predali v knjigarnah docela izpraznili. London je imel svojo senzacijo, Christie pa na stotisoče bravcev in bravk in – založnikov na prebitek.

Jutro, 19. decembra 1926

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib