Triintridesetletni Alonso je svoj dirkalnik razbil 22. februarja in nato tri noči preživel v bolnišnici na opazovanjih. Španec je tako izpustil tudi zadnja testiranja pred sezono, na katerih ga je v ekipi zamenjal Kevin Magnussen.

"Težko bo, ker me ne bo v Avstraliji. Toda razumem priporočila zdravnikov in se jih držim. Morebitno novo trčenje v 21 dneh je zame absoluten Ne," je na Twitterju sporočil španski dirkač. Pri McLarnu upajo, da bo nared za drugo dirko sezone, ki bo v Maleziji 29. marca.

Pri McLarnu so sporočili, da so se zaradi zdravniških napotkov odločili za najbolj varno in zanesljivo možnost - da Alonso ne nastopi, ker bi bilo tveganje ob morebitni novi poškodbi glave preveliko. "Fernando je po mnenju zdravnikov sicer nared in zdrav in si želi dirkati, toda spoštujemo in podpiramo njegovo odločitev, da ne tvega. Upamo, da bo za volanom že na naslednji dirki," je sporočila ekipa iz Wokinga.

Alonsova nesreča na testiranjih v Barceloni pa je le vrh ledene gore McLarnovih težav. Moštvu med pripravami ni šlo po načrtih, dirkalnik ni bil dovolj konkurenčen in vzdržljiv in med vodilnimi ekipami je prav McLaren opravil najmanj testiranj. Direktor Eric Boullier je priznal, da bodo najverjetneje potrebovali kar pet dirk, da bodo prišli na pričakovano raven.