Kot so danes sporočili iz Nadškofije Maribor, so za poplačilo svojih dolgov namenili praktično vse svoje premoženje, višina končnega poplačila velike večine upnikov pa bo odvisna od uspešnosti unovčenja tega premoženja, pri čemer bo postopek potekal daljše časovno obdobje.

Zaključek enega težjih obdobij

»Sklenitev sporazuma predstavlja za mariborsko nadškofijo zaključek enega izmed težjih obdobij v njenem obstoju, hkrati pa pomeni nov začetek v izpolnjevanju osnovnega poslanstva Cerkve, ki se uresničuje na področjih oznanjevanja, bogoslužja in dobrodelnosti,« so zapisali v nadškofiji.

V Dnevniku smo o tem že poročali: Avstrijska banka rešila Nadškofijo Maribor pred bankrotom

Učinkovitejše načrtovanje in uresničevanje pastoralne dejavnosti

Zadnja leta je bilo po njihovih besedah izvajanje pastoralne dejavnosti zaradi napornega iskanja rešitve finančne situacije in s tem negotove prihodnosti mnogokrat oteženo. Zdaj upajo, da bo v prihodnje, kljub zelo omejenim finančnim virom, mogoče učinkoviteje načrtovati in uresničevati pastoralno dejavnost. K temu bo zagotovo pripomoglo tudi imenovanje novega nadškofa, ki ga očitno v Mariboru pričakujejo kmalu.

Zahvala škofiji Gradec-Seckau

V nadškofiji ob tem pozdravljajo aktivno in konstruktivno sodelovanje bank ter vseh ostalih upnikov, niso pa pozabili niti na zahvalo sosednji škofiji Gradec-Seckau, ki naj bi jim pomagala s strokovno pomočjo in svetovanjem v postopku pogajanj. Ali jim je graška škofija priskočila na pomoč tudi z odkupom določenih nepremičnin, o čemer se je v medijih precej pisalo, v mariborski nadškofiji niso pojasnili.

Tudi drugih podrobnosti niso pojasnili, smo pa v Dnevniku že konec januarja poročali o dogovoru za dolgoročni reprogram obveznosti z Banko Sparkasse, ki je sicer v avstrijski lasti in jo vodi nekdanji član uprave NKBM Andrej Plos.