Gobe lahko kadar koli v letu preprosto gojimo kar doma
Gobam bi težko rekli vrtnina, saj niti niso prave rastline. Njihovo gojenje vseeno marsikoga zamika, saj je razmeroma preprosto in daje dragocen pridelek.
Fotografije
Beli šampinjoni – doma pridelani so okusnejši od kupljenih; hitro in preprosto jih lahko gojimo vse leto.
1. S kompletom za gojenje lahko kadar koli v letu vzgojimo bele šampinjone. V pladenj ali posodo iz kompleta vsujemo poseben rastni substrat (kompost) in zdrobimo večje grude.
2. Komplet temeljito navlažimo. Previdno odpremo zavitek s podgobjem (micelijem) in vsebino enakomerno raztrosimo po substratu ter jo z roko ali vrtnimi vilicami nežno vmešamo v površino, a ne pregloboko.
3. Posodo prekrijemo s pokrovom ali plastjo vlažnega časopisnega papirja in jo postavimo nekam, kjer je temperatura okoli 15 stopinj Celzija. Tema ni nujna, vendar na posodo ne sme sijati sonce.
4. Približno čez 14 dni se na površini razvije pajčevinasto podgobje. Takrat papir odstranimo in podgobje prekrijemo z 2,5 centimetra debelo plastjo. Prvi šampinjoni bodo zrasli najpozneje čez deset tednov.
Rjavi šampinjoni – včasih jim pravimo tudi črni. Gojimo pa jih enako kot bele.
Japonske hrastovke (šitake) rastejo na lesenih čokih, ki jih je treba najprej za več ur potopiti v hladno vodo.
Ostrigarje gojimo na prostem, na podrtih deblih. Na gobe je treba potrpežljivo čakati do pomladi in jeseni.
Najlažje in najhitrejše je pridelovanje znanih belih in rjavih šampinjonov, seveda pa se lahko lotimo tudi gojenja bolj eksotičnih gob, kot so denimo ostrigarji. (Namig za gojenje gob smo našli v knjigi Tehniške založbe Vrt: Pridelujte in uživajte avtorice Jo Whittingham)