Mačje kavarne so se konec devetdesetih let pojavile na Daljnem vzhodu, nato pa so jih postopoma posvojili tudi v Severni Ameriki in Evropi, kajti božanje mačk naj bi delovalo protistresno, pomirjujoče, zniževalo krvni tlak ali odpravljalo artritis in revmatizem. Od jutri lahko ob predenju in mijavkanju kavo popijete tudi v Ljubljani, saj je mlad par, Tina Piskač Sedej in Robert Sanković, prostor na Hrenovi ulici naselil s petimi prikupnimi mačkami, poimenovanimi Diva, Meri, Nina, Čili, edini samček pa sliši na ime Jonas. Kot pravita lastnika, je lokal Cat Caffe Ljubljana namenjen vsem ljubiteljem živali, še posebej tistim, ki doma ne morejo imeti hišnih ljubljenčkov, bodisi zaradi pomanjkanja časa, prevelikih stroškov ali stanovanjskega pravilnika, ki ne dovoljuje štirinožcev.

Od čiščenja ušes do umivanja s čajem

Na vprašanje, zakaj sta se odločila odpreti mačjo kavarno, se Robert Sanković najprej pošali: »Sam sem želel imeti psa, Tina pa mačko. Naredila sva kompromis in odprla Cat Cafe.« Dejansko jima je idejo dala prijateljica, za tem pa sta se odpravila v nam doslej najbližji tovrstni lokal na Dunaj in bila takoj navdušena. Toda najprej sta trčila ob vprašanje, ali je pri nas sploh mogoče imeti takšno kavarno. »Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter zdravstveni fakulteti so nama dali nekaj navodil in opozoril, predvsem so poudarili, da morajo biti živila ločena od živali. Večjih težav s pridobivanjem dovoljenj tako nisva imela, verjetno predvsem zato, ker se tega pri nas še nihče ni lotil in predpisi praktično ne obstajajo,« razkriva ženska polovica tandema.

Lastnika pripovedujeta, da so njuni sorodniki, znanci in prijatelji imeli največ pomislekov prav glede higiene, čistoče in smradu, a vsi, ki smo lokal obiskali že pred uradno otvoritvijo, smo se prepričali, da so mačke izjemno čiste živali, poleg tega pa sogovornika temeljito skrbita, da je vse v najlepšem redu. Mačkam je namreč prepovedan vstop za točilni pult, ki je zato zastekljen, vsakomur bodo na voljo rokavice in valjčki za pobiranje dlak, zdravju in snagi živali pa par namenja kar dve uri na dan, saj jim je treba čistiti mačja stranišča, oči in ušesa, vsake toliko postriči nohte in jih tudi zaščititi pred raznimi zajedavci.

Nekatere mačke imajo prav posebne potrebe, kot denimo Čili in Meri. Prva je hipoalergene pasme devon rex, zato jo je treba umivati z dezinfekcijskim čajem, drugo, pasme main coon, pa češejo z dvema različnima krtačama. »Ves čas jih je treba gledati kot otroke. Načeloma mačke sicer ne potrebujejo tolikšne skrbi, a midva morava biti zaradi gostov zelo pikolovska,« je prepričana Piskač-Sedejeva, ki se je v ta posel podala, čeprav ima sama blago alergijo na mačjo dlako.

Živalim vstop prepovedan

Mačke so torej resnične gospodarice Cat Caffeja Ljubljana, kajti predvsem njim je prilagojen celoten prostor, v katerem je od številnih praskalnikov in igrač do mačje fontane in zunanjega mostu z mrežo za sprehode na prostem, ko pa je mucam odveč človeška družba, se lahko tudi odmaknejo v samoto. Dovoljeno jim je, da se zadržujejo, kjer se jim zljubi, tudi na kavarniških stolih in mizah, kar pomeni, da bo moral vsak gost paziti, da mu kosmatinke ne izmaknejo pijače ali jedače. »Če bodo mačke slučajno polile kakšno kavo ali se bo v njej znašla dlaka, jo seveda brez težav zamenjamo,« ne okleva Robert. Boljša polovica pa ga dopolni: »Mačke bodo zagotovo fehtarile za hrano in pijačo, ampak jim je gosti ne bodo smeli dajati, ker je zanje škodljiva.«

Poleg tega je na pravilniku med drugim zapisano, da se mačk ne sme slikati z bliskavico, ker to škodi njihovim očem, ni jih dovoljeno buditi, kajti dnevno potrebujejo 18 ur spanja, prepovedano je tudi kakršno koli agresivno obnašanje in dvigovanje, temveč mora gost počakati, da se mu »dlakava kepica« sama prikrade v naročje. Seveda jih je dovoljeno kadar koli božati in se z njimi igrati, vendar nikakor ne na silo. Zaželeno je tudi, da se v lokal vstopa s čistim obuvalom in rokami, saj mačke ne prenesejo kopanja. Zaradi tega je ob vhodu naprava za razkuževanje rok. Vstop je strogo prepovedan vsem preostalim živalim, tudi mačkam. »Ljudje so nas že spraševali, ali bodo lahko s seboj pripeljali svoje mačke, vendar se bojimo, da bi od zunaj prinesle kakšno bolezen, kajti sami z rednimi pregledi in ustrezno oskrbo garantiramo, da so naše muce zdrave. Poleg tega bi se lahko v tem primeru vnel kakšen pretep,« pomišlja on.

Prenočevanje z mačkami v kavarni

Vse mačke, razen mešančka Jonasa, ki je prišel iz zavetišča, so se skotile v mačkarnah, torej pri vzrediteljih, saj so ti garancija, da so mačke zdrave. Zavetiščem sta se lastnika kavarne nekoliko ognila tudi zato, ker je tamkaj težko dobiti mladičke, lokala pa ne bi mogli zapolniti z odraslimi mačkami, ker bi se te lahko agresivno borile za svoj teritorij ter pogrešale zunanji svet. Izbor peterice je povsem sledil simpatiji, čeprav sta sogovornika pazila tudi, da so muce družabne in igrive, a nenapadalne, ter različnih pasem (poleg že omenjenih je v lokalu dom našla še sveta birmanka). Kljub raznolikim poreklom se izvrstno razumejo med seboj.

Da se mačke počutijo zares udobno in prijetno, sta jih Tina in Robert najprej za pet mesecev naselila v lastno stanovanje, nato pa sta nekaj dni skupaj z njimi prenočevala v kavarni. Kosmatinke so zdaj že povsem udomačene v lokalu, da bi se navadile na večje število gostov, pa je par na obisk še pred odprtjem povabil tudi sorodnike ter številne prijatelje in znance. Kot zatrjuje sogovornica, za zdaj mačke niso kazale, da jih večja skupina ljudi moti, le resnično velikega hrupa ne marajo, a lokal tako in tako »ne bo namenjen žuranju in pijančevanju, temveč posedanju ob kozarcu vina ali kavi, morda branju kakšne knjige in poslušanju jazza«.

Sanković in Piskač-Sedejeva v nasprotju z nekaterimi mačjimi kavarnami po svetu obljubljata tudi dobro postrežbo, obenem pa za crkljanje z mačkami ne bosta pobirala vstopnine kot marsikje v tujini. Prav nasprotno: pravita, da če kdo nima za pijačo, lahko zgolj obišče osrednje zvezde lokala. Poleg tega želita goste informirati o pravilni skrbi za te živali. »Midva sicer nisva strokovnjaka, z veseljem pa bi katerega gostila, da bi predaval o mačkah.« Za vse vedoželjne bodo v kavarni na voljo tudi knjige, revije in zloženke o mijavkajočih štirinožcih.