V Gostilni dela na Poljanski cesti 7 vam bodo po novem postregli kavo v slovitem nemškem ali češkem porcelanu. Voda bo v kozarcu, ki vas bo najverjetneje spomnil na otroštvo ali katero drugo minulo življenjsko obdobje, ko je bilo marsikaj drugače kot danes. Če boste naročili še sladico, vam jo bodo morda prinesli na kristalu iz Rogaške Slatine. In kaj je pri tem nenavadno? To, da je vse te predmete nekdo že imel v svoji kuhinji, na njih je nekoč stregel svojim gostom, zdaj pa jih lahko vi, če so vam všeč, preprosto kupite za v svojo kuhinjo.

Več muh na en mah

Vsi ti predmeti so se po taki ali drugačni poti znašli v posredovalnici Stara roba, nova raba, ki deluje v okviru Kraljev ulice, kjer so se zdaj v boju na trgu povezali z Gostilno dela. »Že ves čas se poznamo in podpiramo pri svojem delu z ranljivimi skupinami, zdaj pa smo končno dobili tudi idejo, kako narediti skupen projekt,« je uvodoma povedala Tita Destovnik, vodja projekta Gostilna dela, ki deluje kot učna delavnica za usposabljanje mladih med 17. in 25. letom brez poklicne izobrazbe in mladih invalidov. »Gre za inovativen projekt v slovenskem prostoru, za katerega so nas navdihnili recycle pubi v tujini. V njih je vse, kar gost vidi, na voljo za nakup, od posode do pohištva, mi pa bomo za zdaj začeli s kristalom, porcelanom, kozarci, knjigami in družabnimi igrami,« je v nadaljevanju pojasnila Luna Jurančič Šribar iz posredovalnice rabljenih predmetov, v kateri usposabljajo brezdomne osebe.

Na tak način bodo s skupnimi močmi v gostilnico na Poljanski cesti vnesli malo nostalgije po časih, ko se nam še ni tako mudilo. To pa ni edini namen projekta z imenom »Poljanska 7-14«. Kot je povedala Jurančič-Šribarjeva, želijo razbiti predsodke o ranljivejših skupinah in spodbujati ponovno uporabo, hkrati pa bo prišlo še do medgeneracijskega učenja, ko bodo zaposleni v posredovalnici mentorji mladim gostincem, saj dobro poznajo materiale in znajo pojasniti, zakaj imajo določeno vrednost.

Ker bodo zdaj police na Poljanski cesti 14 malo bolj prazne in da Gostilni dela ne bo zmanjkalo kavnih servisov, pozivajo ljudi, da še naprej prinašajo v posredovalnico ohranjene stare predmete. »Enemu odveč, drugemu všeč,« je njihov slogan, za novi projekt pa so si skupaj s partnerjem zamislili logotip v obliki dveh hišk, h katerima je mogoče dodati vsaj še tretjo. »V tem času se je treba povezovati,« vabita k sodelovanju pobudnici in dodajata, da je njihov namen tudi malce prebuditi Poljansko cesto.

Nujne so spremembe

Cenik predmetov, ki stanejo od enega evra do največ dvajset evrov, je pri vhodu v Gostilno dela, ves dobiček pa bo šel na pol, da bosta pridobili obe strani, saj obe ta denar še kako potrebujeta. Obe sta stopili na socialnopodjetniško pot leta 2009 s sredstvi iz evropskega socialnega sklada in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, kar jim je zadostovalo za približno dve leti, od takrat pa so na neusmiljenem trgu dela brez subvencij. »Če ne bi bilo v ozadju naših ustanoviteljev, Centerkonture in društva Kralji ulice, ki nam iz drugih programov krijeta preostanek stroškov, ne bi preživeli,« sta razložili sogovornici, ki sta zelo kritični do trenutne ureditve socialnega podjetništva.

Kot primer navajata, da se je od devetih projektov, ki so bili skupaj z njimi uspešni na razpisu za evropska sredstva, samo enemu uspelo registrirati kot socialno podjetje, delujejo pa samo še štirje. »Evropski denar je lahko pripeljati v državo, a potem ga gre veliko v nič, ker država nima trajnostne strategije, kako te dejavnosti naprej sistemsko podpirati,« sta sklenili Destovnikova in Jurančič-Šribarjeva, razočarani, da »terencev« nihče ne vpraša za mnenje, čeprav imajo konkretne predloge.