Banki Hypo in Nova KBM, ki sta Boštjanu Nagodetu leta 2008 za nakup Tosami posodili okrog 22 milijonov evrov, kasneje pa zaman zahtevali njihovo vračilo, sta šele pred kratkim pridobili vzvode odločanja v domžalski družbi.

Konec decembra lani sta namreč družba za upravljanje TCK, na katero je Hypo prenesel slaba posojila, in NKBM s Tosamo in njenimi lastniki sklenili nujno potrebni sporazum o podaljšanju roka vračila posojila. Če do tega ne bi prišlo, bi Tosami grozilo najhujše. Ogroženo bi bilo njeno nadaljnje poslovanje, zelo verjetno pa bi morala razglasiti insolventnost in se reševati pred stečajem. Tako pa sta ji banki dali dodatno leto dni časa, do septembra letos.

Konec skrivalnic z lastništvom

Toda cena, ki jo je za morala preživetje Tosame plačati družina Nagode, je visoka. V zameno za enoletni odlog vračila posojil je bankam dovolila vpis zastavne pravice na lastništvu Tosame, ki ga je pred tem spretno skrivala tudi prek skrivnostnih podjetij s sedežem v davčnih oazah. S Hypom in NKBM so sklenili tudi sporazum o zavarovanju terjatev, ki bankama po novem omogoča tako imenovano neposredno izvršljivost notarskih zapisov. To pomeni, da lahko banki nemudoma po zapadlosti posojil septembra letos sodišču predlagata izvršbo, sprožita prodajo Tosame na dražbi in se poplačata iz kupnine.

Nagode je sicer premoženje Tosame kmalu po njenem prevzemu zastavil pri bankah, vendar jima to zavarovanje ni kaj dosti pomagalo. Lansko jesen, ko je zapadlo bančno posojilo, bi lahko zasegli domžalsko družbo, a bi le stežka našli kupca zanjo. Za to je Nagode poskrbel že konec leta 2011. Takrat je lastnica vsega 0,25 odstotka Tosame postala njegova sestra Tanja Nagode, v statut pa je bila vnesena pomembna novost. Ta določa, da je za morebitno spremembo v lastništvu Tosame potrebno soglasje vseh (!) družbenikov, torej tudi Nagodetove. Njen manjšinski delež je nazadnje končal v rokah podjetja TB Investicije. V tem funkcijo prokurista opravlja Boštjan Nagode.

Vrniti bo treba 13,5 milijona evrov

Kljub zadnjemu dogovoru med bankama upnicama in lastniki Tosame bo v kratkem prišel nov dan D za uveljavljeno domžalsko tovarno sanitetnega materiala. Vrniti mora še preostali znesek posojila, ki znaša kar 13,5 milijona evrov. Na vprašanje, ali je Tosama tega sploh sposobna, njen direktor Tomaž Brdnik ni odgovoril. Čeprav družba dobro posluje in ustvarja več milijonov evrov denarnega toka iz poslovanja, ji to po dostopnih informacijah ne bo uspelo. Edina rešitev je torej visoka finančna injekcija ali pa novi dogovor o finančnem prestrukturiranju.

Za zdaj pa vračanje posojil za Tosamo še ne predstavlja prevelikega zalogaja. Do zdaj je morala vračati 122.000 evrov na mesec, tako da je samo v zadnjih dveh letih vrnila skupno že skoraj tri milijone evrov. Da pa Tosama ne bi ogrozila svoje likvidnosti, bi za vračilo preostanka posojil po javno dostopnih podatkih potrebovala dodatnih deset let. Vprašanje je, ali bodo banke pripravljene čakati tako dolgo. Vendarle gre ob tem poudariti, da visoke finančne obveznosti, ki danes dušijo Tosamo, niso posledica njenih rednih poslov, temveč rabot Nagodeta. Ta je, spomnimo, domžalsko družbo prevzel prek podjetja Sana Investicije, tega pa nato pripojil Tosami. S tem je do tedaj praktično nezadolžena družba čez noč postala visoko zadolžena. Okoliščine prevzema Tosame zaradi sumov kaznivih dejanj zaposlujejo tudi organe odkrivanja in pregona.

Načrtovali trikrat višji dobiček

Kako je v lanskem letu poslovala Tosama, njen direktor ni želel razkriti. Po načrtih pa bi morala doseči nekaj več kot 33 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar bi pomenilo 5,9-odstotno rast glede na leto 2013. Obenem je Tosama načrtovala za 3,5 milijona evrov denarnega toka iz poslovanja (EBITDA) in kar 1,2 milijona evrov čistega dobička. Slednji bi bil skoraj trikrat večji od tistega iz leta 2013. Brdnik je pojasnil le, da so na slovenski, hrvaški, srbski in bosanski trg dali izdelke za nego hišnih ljubljenčkov pod blagovno znamko Pikazoo. Z oblogami iz medicinskega medu za zdravljenje ran, ki jih tržijo pod blagovno znamko Vivamel, so prodrli na nekatera evropska tržišča, v Indoneziji pa še čakajo na registracijo. Tudi s prodajo tamponov je družbi uspelo vstopiti na nove trge in v trgovske verige, med drugim v ZDA, Južni Afriki in Avstraliji.

Za komentar je bil Nagode, ki naj bi imel še vedno pomemben vpliv na poslovanje Tosame, nedosegljiv.