Organizatorjem Zlate lisice so poleg vnovičnih vremenskih težav sive lase v noči na četrtek povzročili še vandali, ki so že tako načeto progo dodatno razrili z vožnjo z motornimi sanmi. Čeprav sta progo že varovala dva varnostnika, se je nepridipravom uspelo izmuzniti nanjo in tam povzročiti kar nekaj škode.

Čeprav je kljub obisku vandalov proga v dokaj dobre stanju, pa tekmi še nista zagotovljeni zaradi vremenske situacije, ki ponovno nagaja organizatorjem. Ti čakajo na nižje temperature ter upajo, da ne bo še kakšne nove otoplitve. Temperature čez dan v štajerski prestolnici in okolici te dni namreč dosegajo tudi 10 stopinj Celzija, za delovanje snežnih topov pa morajo biti temperature okrog ničle ali celo kakšno stopinjo v minusu, kar pa je bilo v zadnjih prej izjema kot pravilo, zato zasneževanja proge ne bo več.

Vandali organizatorjem niso naredili usluge

Po tradiciji je današnjo snežno kontrolo v imenu Fisa opravil stari znanec Filip Gartner, ki je bil s stanjem proge deloma zadovoljen, razburila so ga predvsem dejanja vandalov. "Smuka na Pohorju je zelo dobra, tukaj na spodnjem delu pa je nekaj mojstrov delalo nered, zato zaradi tega nisem bil najboljše volje. Z izjemo razritih predelov je proga v dobrem stanju, a vandali organizatorjem s svojimi dejanji niso naredili usluge. Moja naloga je ugotoviti, kakšno je stanje, kakšno bo vreme v prihodnjih dneh, pa ne vemo. Zaenkrat lahko dam zeleno luč," je uvodoma dejal Gartner.

Poudaril je, da bo v prihodnjih dneh veliko odvisno od dela prirediteljev na terenu. "Pozitivno sem presenečen, da je snega na progi dovolj, večinoma je snežna odeja debela 45 centimetrov, na redkih delih 35, sneg je dobre kakovosti. Ocenim lahko, da bo ta sneg ostal, a ga bo treba pametno predelati, da bodo organizatorji vsem zagotovili enake pogoje pri nastopanju," je po ogledu terena dejal Gartner in na sedež FIS javil pozitivno oceno.

Zaradi nočnega izpada vandalov proga še dodatno varovana

Proga je od srede že zaprta za smučanje, zaradi obiska vandalov bo odslej še dodatno varovana. "Naša naloga je, da ta sneg, ki ga imamo in je sorazmerno dobre kakovosti, utrdimo in zgladimo, potem pa bomo proti večeru že začeli vbrizgavati v sneg vodo z injekcijsko desko. S tem bomo sneg zgostili in mu dali ustrezno strukturo. Glede na prihodnje vremenske razmere, se bomo prilagajali in progo dodatno pripravljali s soljo ali kako drugače, skušali bomo najti optimalno rešitev," pa je o delih na progi v prihodnjih dneh dejal vodja priprave in tekmovanja Gorazd Bedrač.

Zaradi uspehov Mazejeve organizatorji pričakujejo velik obisk

Mariborčani so imeli v zadnjih sezonah zaradi pomanjkanja nadmorske višine in milejšega podnebja precej težav z organizacijo tekem, v zadnjih letih so morali tekmo kar štirikrat preseliti drugam oziroma odpovedati, lani je jubilejno 50. tekmo tako gostila Kranjska Gora.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je povedal, da proračun tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta, torej tudi letos 1,1 milijona evrov. Znova bo letos zanimiv tudi spremljevalni program, na trgu Leona Štuklja, kjer bo potekal tudi žreb startnih številk, bodo med drugim nastopili Elvis Jackson. Zaradi nedavnih uspehov Tine Maze si organizatorji obetajo velik obisk gledalcev, vstopnice pa je moč kupiti na številnih prodajnih mestih, preko Eventima, na Petrolovih bencinskih servisih in v turističnih agencijah.