»Veleslalom je od nekdaj moja osnovna disciplina. Gradila in gradila sem znanje, dosegala izjemne uspehe, osvojila naslov svetovne prvakinje, lani sem v njej doživljala vrhunec, ko sem serijsko zmagovala na tekmah svetovnega pokala. Veleslalom jemljem kot disciplino, iz katere izhaja moje dojemanje alpskega smučanja. V veleslalomu lahko naredim zavoj, ki je moj. Ki je unikaten. V katerem se dobro počutim in za katerega vem, da sem v njem hitra. Ki mi da veselje do posla, s katerim se ukvarjam. Ni bilo lahko po takšni sezoni, kot sem jo imela, priti na veleslalomski start in računati, da bom zmagala,« je 18. februarja lani po naslovu olimpijske veleslalomske prvakinje povedala Tina Maze.

Besede, ki povedo, koliko najboljši slovenski smučarki pomenijo veleslalom kot disciplina in uspehi v njem. Na zadnjih petih velikih tekmovanjih je Tina Maze v bazični disciplini alpskega smučanja vselej osvojila kolajno. Zgodba uspehov najboljše slovenske športnice kaže, kako si je na vsakem prvenstvu posebej pred veleslalomsko preizkušnjo postavila visoke cilje. Svetovna javnost se pred današnjo preizkušnjo (prva proga bo ob 18.15, druga ob 22.15) bolj ukvarja z dejstvom, ali bo Tina Maze na četrti končni preizkušnji osvojila še četrto kolajno. Njo samo bolj kot to dejstvo zanima perfekcija na snegu. Če bo izpeljala nekaj unikatnih zavojev, tudi vnovičen uspeh ne bo izostal.

SP Val d'Isere 2009: začetek sanjskega pohoda

V prvi sezoni samostojne poti je Tina Maze startala na uvodu sezone na veleslalomu v Söldnu s startno številko 46. Z njo se ni uvrstila na drugo progo. Lopate za pokop še ene obetavne slovenske smučarke, ki je sicer dosegla precej odmevnih uspehov, a nobenega na velikem tekmovanju, so bile pripravljene. Tedanja majhna samostojna ekipa v postavi Andrea Massi, serviser Andrej Perovšek in Tina Maze je verjela vase, garala, sadovi pa so bili kmalu vidni. Na svetovnem prvenstvu v Val d'Iseru je osvojila svojo prvo kolajno na velikih prvenstvih, potem ko je za devet stotink sekunde zaostala za Nemko Kathrin Hölzl. Današnji dan, v katerem Tina Maze naskakuje novo odličje, ima nekaj simbolike, saj mineva natanko šest let od Črnjankinega uspeha v Val d'Iseru. »Ko sem videla, da sem imela v finalu dve sekundi prednosti pred tedaj vodilno, sem vedela, da bom prišla visoko,« so bile prve besede Mazejeve, potem ko je na prvi progi dosegla šele 15. čas. Njena predstava na drugi progi še vedno velja za eno njenih najboljših.

OI Vancouver 2010: dvodnevna drama

Na olimpijske igre v Vancouver je ekipa Tine Maze, ki je bila tedaj poleg osnovne trojice okrepljena s trenerjem Juretom Hafnerjem, prišla z jasnim ciljem, da osvoji svojo prvo kolajno na največjem tekmovanju na svetu. Velik kamen od srca se je Korošici odvalil na superveleslalomu, kjer je presenetljivo osvojila srebrno kolajno. Z njo v žepu je lažje napadla v svoji bazični disciplini. Tekma v Whistlerju je bila specifična. Organizatorji so zaradi slabega vremena na dan preizkušnje izpeljali le eno vožnjo, drugo pa prestavili na naslednji dan. Ker je bila Tina Maze že tedaj med najbolje fizično pripravljenimi alpskimi smučarkami, je sprva kazalo, da ji prestavitev ne ustreza. Toda izkazalo se je, da je na četrtem mestu mirno prespala noč, v nasprotju s tekmicami, ki so nosile večje breme, kot so ga bile sposobne. Tina Maze je za štiri stotinke zaostala za Nemko Viktorio Rebensburg in nadaljevala srebrno bero.

SP Ga-Pa 2011: prvo zlato

Na SP v Garmisch-Partenkirchnu Tina Maze prvič v svoji karieri ni odpotovala »zgolj« z željo po osvojeni kolajni. Na vrhunec sezone se je odpravila po zlato kolajno. Predvsem v veleslalomu, v katerem je bila na progi Kandahar prva favoritka. Igre stotink so se nadaljevale (Italijanka Federica Brignone je na drugem mestu zaostala za devet stotink), 17. februarja pa se je začela zlata doba Tine Maze. Zgodbo, kakšna šampionka je postala smučarka izpod Pece v kasnejših letih, ko je imela v žepu najžlahtnejše odličje, pozna ves svet. »Končno me je nekdo uslišal, kajti stotinke so mi bile tokrat naklonjene,« se je s startno številko 1 poklonila tedaj prva veleslalomistka sveta.

SP Schladming 2013: drugo mesto kot zmaga

Pred veleslalomsko preizkušnjo na avstrijskem Štajerskem je imela Tina Maze v žepu že dve kolajni, tudi najžlahtnejšo v superveleslalomu. Sedmo mesto na smuku ji je preprečilo, da bi se znašla v enakem položaju, v kakršnem je danes, da bi imela po treh končnih disciplinah tri kolajne. Značilnost predlanske preizkušnje je bila, da prvič na veleslalomu v dobi Tine Maze v boju za zlato kolajno niso odločale stotinke. Francozinja Tessa Worley je namreč premagala Tino Maze z debelo sekundo prednosti. Sta pa najboljša Slovenka in Anna Fenninger nadaljevali boj s stotinkami, ki traja že vso njuno kariero, saj je Avstrijka za šest stotink zaostala za srebrno kolajno. »Dan, ko premagaš samega sebe, je krasen. Na prvi progi se mi je zdelo, da so se mi začele stvari podirati. V takšnih trenutkih je reagirati na pravi način vedno težko. Zato je dosežen rezultat kot zmaga nad samim seboj. Nad drugimi dejansko ni, saj sem bila premagana,« je bila navdušena Tina Maze po četrti zaporedni osvojeni veleslalomski kolajni na velikih prvenstvih. Uspeh v Schladmingu je bil zadnji, ki ga je Mazejeva doživela z Liviem Magonijem. Italijan je bil izmed vseh trenerjev najdlje v ekipi Tine Maze.

OI Soči 2014: še težje kot v Vancouvru

Pred prihodom v Rusijo se je Tina Maze zavedala, da ima zadnjo možnost, da osvoji nekaj, kar pred njo na zimskih OI ni uspelo še nobeni Slovenki: zlato olimpijsko kolajno. Ko je postala olimpijska smukaška prvakinja, je dosegla vse, kar je mogoče osvojiti, vštevši uspehe svetovnega pokala. Toda globoko v sebi je čutila neizpolnjen cilj: da v svoji bazični disciplini, v kateri je ena najboljših vseh časov, krona uspehe z zlatim odličjem. Vzpon na veleslalomski Olimp bo ostal nepozaben tudi zaradi vremena. Na olimpijskem prizorišču je lilo kot iz škafa. V takšnih razmerah sta se najbolje znašli največji mojstrici – Tina Maze in Anna Fenninger, ki sta se udarili v izenačenem boju, v nasprotju s hokejskima reprezentancama, ko je med veleslalomsko preizkušnjo Slovenija s 4:0 ponižala Avstrijo. Črnjanka je bila boljša za sedem stotink, ki so odločile tudi o tem, katera alpska smučarka je bila najboljša posameznica olimpijskih iger. Tedanji trener Mauro Pini je po velikem uspehu dejal, da v svoji bogati karieri tako težke tekme še ni doživel.