''Milijon milj dolgo potovanje za zaščito našega planeta''

Izstrelitev s pomočjo rakete Falcon iz ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi je poslala satelit "na milijon milj dolgo potovanje za zaščito našega planeta", je sporočil predstavnik ameriške vesoljske agencije Nasa. Raketo so v vesolje izstrelili 3 minute čez polnoč po srednjeevropskem času, poročajo tuje tiskovne agencije.

Satelit za opazovanje vremena iz vesolja DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) je 340 milijonov dolarjev vreden skupen projekt ameriškega vojaškega letalstva, Nase in ameriške oceanografske agencije NOAA. V prvi vrsti naj bi pomagal pri opozarjanju pred močnimi izbruhi delcev s Sonca, ki bi lahko povzročili t.i. geomagnetne nevihte in poškodovale občutljive elektronske naprave. Na ta način bi lahko pravočasno zaščitili ključno infrastrukturo, ki je odvisna od modernih elektronskih naprav, pa tudi še pravočasno opozorili ljudi.

Njegova misija naj bi trajala pet let

Satelit je zdaj na poti na točko Lagrangian oz. L1 med Zemljo in Soncem. Tja naj bi prispel čez 110 dni, nato pa naj bi ga še 40 dni preizkušali, preden bi začel polno delovati. Njegova misija naj bi trajala pet let, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ideja za satelit je prišla od nekdanjega ameriškega podpredsednika in okoljevarstvenika Ala Gora, ki je predlagal, da bi vesoljsko plovilo iz vesolja opazovalo Zemljo in pošiljalo nazaj posnetke, ki bi povečevali osveščenost glede okoljske krhkosti planeta. Gore je bil sicer prisoten tudi ob današnji izstrelitvi, še navaja AFP.

Ponoven preizkus možnost, da bi nosilna raketa pristala nazaj na Zemlji

Izstrelitev satelita DSCOVR pa je bila svojevrsten preizkus tudi za podjetje SpaceX, ki je želelo ponovno preizkusiti možnost, da bi nosilna raketa pristala nazaj na Zemlji in da bi jo lahko ponovno uporabili. Prva stopnja rakete Falcon naj bi izvedla nadzorovan pristanek na ploščadi na morju, a jim tudi tokrat to zaradi vremena ni uspelo.

Morski valovi so bili previsoki, čeprav se je raketa lepo približala ploščadi in se nato vertikalno spustila v morje, so sporočili iz podjetja, ki ga vodi Elon Musk. Nameravajo pa v podjetju to plavajočo ploščad nadgraditi, da bo sposobna praktično česarkoli, je na Twitterju napovedal Musk in ocenil, da bi bila možnost pristanka v lepem vremenu že zdaj lahko zelo visoka.

Ploščad je dolga 100 metrov in široka 60. Prvič so s pristankom poskusili že 10. januarja, a je bil pristanek pretrd in raketa je bila uničena.