Moška odločitev v kombinaciji, ki se po novem v alpskem smučarskem svetu imenuje alpska kombinacija, je sprožila številne pomisleke. In kritike. V prvi vrsti so se znašli tisti, ki so ostali brez želenih uvrstitev. Nihče pa ni ostal ravnodušen ob grozljivem padcu Ondreja Banka. Številni spremljevalci alpskega smučanja menijo, da je bil strašljiv padec Čeha v smuku nepotreben.

Med največjimi kritiki se je seveda znašel tudi Ante Kostelić. Hrvat je dejal, da je bilo le vprašanje časa, kdaj bo na ciljnem skoku kdo od najboljših grdo padel. »Pravilo v hitrih disciplinah je preprosto; dobri in atraktivni skoki so tisti, pri katerih smučarji izbirajo enake linije, dosegajo podobne daljave in nimajo težav, četudi včasih letijo po 80 metrov. Takšnih skokov je na klasičnih preizkušnjah svetovnega pokala veliko. Na žalost pa obstajajo tudi takšni, pri katerih se vsak posameznik lovi, da pri veliki hitrosti ne pade. Eden takšnih skokov je ciljni v Beaver Creeku. Le vprašanje časa je bilo, kdaj se bo nekdo grdo poškodoval,« je bil kritičen Ante Kostelić. Očeta je dopolnil Ivica Kostelić: »Zdaj je prepozno. Prizor je bil nepotreben, tragičen. Res ne vem, kam vse skupaj pelje.«

Bernhard Russi, legendarni švicarski smukač, je zadnja leta znan kot glavni konstruktor smukaških prog po vsem svetu. Bil je glavni na olimpijskih igrah v Sočiju, podpisan je pod progo v Beaver Creeku, njegovo mojstrstvo bo vidno tudi na naslednji olimpijski preizkušnji v Pjongčangu. Russi se rad pohvali, da na progi, na kateri v teh dneh potekajo boji za naslov svetovnih prvakov, ni bilo nobenih umetnih popravkov. Dobil je številne pohvale, saj je njegov slog razpoznaven, atraktiven, hkrati pa naj bi bil tudi varen. Po Bankovem padcu si je v prihodnosti proge Ptic roparic težko predstavljati, da na zadnjem skoku ne bo kakšnega umetnega popravka, ki bo skrajšal zadnji skok. V stilu Wengna, kjer skoka v ciljnem dvojnem zavoju praktično sploh ni več.

Ante Kostelić je bil v nedeljo kritičen tudi v nadaljevanju delovnega dne. »Nikakor ne morem verjeti, kako je švicarski trener postavil kombinacijski slalom. Brez vsakršne kombinacije za slalomske specialiste. Posledično najboljši seveda ne morejo pokazati svojega znanja. Bilo je približno tako, kot bi vrhunski nogometaš prišel igrat mali nogomet,« je bentil legendarni Gips. Zdi se, da se z njegovimi izjavami organizatorji in predstavniki mednarodne smučarske zveze sploh niso preveč obremenjevali. Razlog je bila seveda razvrstitev na vrhu in dvanajsto mesto Ivice Kostelića. Glavni možje menijo, da kadar kolajne osvajajo takšni velemojstri, kakršni so Marcel Hirscher, Kjetil Jansrud in Ted Ligety, nikakor ni čas za tovrstne kritike.

Živ je še spomin na olimpijski slalom v Sočiju, od njega pa je minilo šele manj kot leto dni. Takrat je Ante Kostelić na svoj atraktivni način, ki vselej razredči favorite, postavil drugo slalomsko progo in doživel tudi precej kritik. Vendar je imel Hrvat tudi svoj argument, ki je bil zelo podoben aktualnemu. Olimpijske kolajne so namreč osvojili Mario Matt, Marcel Hirscher in Henrik Kristoffersen.