Posebno zgodbo od začetka devetdesetih let pišejo hokejske tekme med Slovenijo in Avstrijo. Slovenija je imela venomer spoštovanje do Avstrijcev, se ozirala na drugo stran Karavank in si vestno zapisovala, kako se hokejske obrti lotevajo onkraj meja. Ni čudno, da si je Slovenija za uvodnega tekmeca na mednarodni sceni pred četrt stoletja izbrala ravno severne sosede, s katerimi je skozi leta spletla posebno vez. Nasprotnika se namreč od tedaj redno srečujeta tako na pripravljalnih tekmah kot na raznih prvenstvih. Vse do prihoda Matjaža Kopitarja na slovensko klop decembra 2010 je Avstrija praviloma premagovala Slovence, od takrat pa se je razmerje sil občutno zasukalo.

Slovenija je na zadnjih desetih tekmah dosegla kar osem zmag, najpomembnejšo v olimpijskem Sočiju, ko sta se sosedi pomerili za uvrstitev v četrtfinale. Generacija, v kateri so Kopitar, Muršak, Tičar, brata Rodman, Razingar in drugi, je naposled zasenčila avstrijskega tekmeca, vendar ji funkcionarji v matični hokejski zvezi in klubih niso znali slediti. Realnost kaže, da Avstrija diktira slovenskim klubom, saj ima pod okriljem obe mednarodni tekmovanji, v katerih nastopa šesterica naših predstavnikov, ki tekmecem iz Avstrije praviloma niso kos. Kaj bo hokejska zveza naredila za dvig kakovosti slovenskega hokeja, ne ve nihče, niti za to nalogo plačani funkcionarji v pisarni.

Glede na to, da zveza nima pravilne strategije o razvoju, ni nobeno presenečenje, da ne zna odgovoriti niti na vprašanje, kaj bo ponudila v prihodnji zimi. V zmedi se celo zgodi, da generalni sekretar Dejan Kontrec v nepolnih dveh letih povsem spremeni mišljenje. Med prvenstvom v Stockholmu 2013 je razlagal, da je za najstnike najboljše, da odidejo na urjenje v tujino, predvčerajšnjim pa je le ugotovil, da bi jih morali vzgajati doma. Kakor koli, dejstvo je, da imajo skorajda vse niti v svojih rokah Avstrijci, ki jim slovenski klubi na drugoligaški ravni v INL ne predstavljajo prave konkurence, zato se kmalu obeta preoblikovanje tekmovalnega sistema. Mimogrede, Jesenice so še vedno daleč od vstopa v EBEL, saj nimajo niti kadra niti finančnih sredstev. Da potrebujejo čas za vrnitev na veliki oder, je dokazala uprava kluba že z drugo menjavo trenerja v pol leta. V igri za mesto nedavno odstavljenega Romana Pristova, ki naj bi zaslužil štiristo evrov na mesec, je vnovič Nik Zupančič, pomočnik reprezentančnega selektorja Kopitarja.

Večkrat smo že zapisali, da je ob obubožani klubski sceni vsaj reprezentanca preskrbljena do menjave generacije, vendar ji bo morala bolj stati ob strani tudi zveza. Vrhu domače federacije predlagamo, naj se na turnirju na Dunaju temeljito pozanima, kako se za pripravljalne tekme dogovori z močnimi nasprotniki, kot sta ZDA in Kanada, saj je Kontrec izjavil, da niti ne ve, koliko bi morali seči v žep, da bi takšno velesilo zvabili v Ljubljano. Omenjeni reprezentanci bosta pred majskim šampionatom na Češkem gostovali v najmodernejši avstrijski ledeni dvorani Alberta Schulza, kjer sta včeraj merili moči tudi avstrijska in slovenska vrsta. V hokejski klasiki so bili zasluženo boljši gostitelji. Slovenija je bila v prvi tretjini bleda senca zadnjih nastopov. Ob zaostanku z 0:2 je v nadaljevanju le dvignila ritem igre, a so bili padci zbranosti ob premalo razpoloženih hokejistih preočitni, da bi se izognila porazu z 2:4. Dodajmo, da so Avstrijci zgrešili dva kazenska strela, Slovenci pa enega.

Turnir evropskega izziva, 1. krog: Avstrija – Slovenija 4:2 (2:0, 1:1, 1:1, gledalcev 1200; 1:0 Iberer 10/PP1, 2:0 Fischer 13, 2:1 Pretnar 25, 3:1 Komarek 38, 4:1 Hundertpfund 46, 4:2 Vidmar 56), Italija – Slovaška 2:1, 2. krog, danes ob 15.30: Slovenija – Slovaška, ob 19.30: Avstrija – Italija.