Včeraj končano svetovno prvenstvo v rokometu je eden najbolj izrazitih primerov tovrstnega popačenja športnega poslanstva. Mednarodna rokometna zveza in organizatorji Katarci so v svet poslali jasno sporočilo: športni boj ni več pomemben, kupiti se da vse. Katarci so kupili rokometaše, novinarje in celo navijače. Navijaštvo naj bi temeljilo na čustvih do določene ekipe, na ljubezni. Katarci so kupili ljubezen, izumili so nov način rokometne prostitucije. Da bi bila sporočilnost še močnejša, so se pustili kupiti španski navijači, ljudje iz države, ki jo še posebno izrazito razkraja kriza. Na tekmi med Španijo in Katarjem so navijali proti reprezentanci iz svoje domovine.

Vse to je omogočila mednarodna rokometna zveza, ki si je privoščila svojevrstno arbitrarnost. Da je naredila prostor za marketinško in finančno močnejšo Nemčijo, je s prvenstva vrgla Avstralijo. Po zmešnjavi z odpovedjo sodelovanja zaradi političnih razlogov Združenih arabskih emiratov in Bahrajna so brez jasnih kriterijev na tekmovanje povabili Islandijo in Savdsko Arabijo. Svetovno prvenstvo je bilo tako že pred začetkom razvrednoteno. K rokometni farsi so nekaj malega prispevali tudi slovenski reprezentanti s kapetanom Urošem Zormanom na čelu z neokusnimi izjavami o »kavčarjih«, kakor je označil navijače, ki so kritizirali neprepričljive predstave slovenskih rokometašev.

Toda rokometni mundial je le najbolj očiten primer umiranja športnih vrednot. Podobno, kot pravila igre v rokometu dovoljujejo največ manipulacije med pomembnejšimi ekipnimi športi, je bilo po tem kopitu mogoče prirediti prvenstvo po okusu kapitala. V drugih športih se prav tako dogajajo malverzacije, le na manj očiten način. Za največja tekmovanja v košarki je denimo prav tako značilno, da nekatere ekipe kar povabijo k sodelovanju, brez kvalifikacij. Na tak način v evropskem pokalu sodelujejo tudi košarkarji Uniona Olimpije. Bolj prefinjeno si vsemogočni kapital šport podreja v najvplivnejši panogi – nogometu. Tam ekip, ki se uvrstijo na tekmovanje, še ne vržejo s svetovnega prvenstva, kar pa ne pomeni, da se nečedne reči ne dogajajo v ozadju. Treba se je spomniti le na to, na kako korupten način je Katar dobil organizacijo svetovnega prvenstva leta 2022.

Letošnje rokometno je bilo generalka pred nogometnim in kažipot, kaj si lahko čez sedem let obetamo na nogometnih stadionih v Katarju. Kar pa niti ni presenetljivo, kajti že dolgo imajo pravice le tisti, ki imajo denar. Bo že držalo, da je šport ogledalo družbe.