Predvsem je bil Costa na udaru zaradi nešportne poteze in prekrška nad Emrejem Canom, čeprav je bil podobne »nežnosti« z njegove strani na isti tekmi deležen tudi Martin Škrtel.

Že takoj po torkovi tekmi se je v nogometnih krogih na Otoku razplamtela debata, ali bi moral Costa za svoje (ponavljajoče) umazane poteze dobiti kakšno hujšo kazen, kajti tudi tokrat je bil za obe prej omenjeni grobosti nekaznovan, rumeni karton pa je dobil šele v podaljšku, ko se je sporekel in prerival s Stevenom Gerrardom. Tisti, ki pozivajo h kazni, so danes dobili zadoščenje, saj je angleška zveza Costi izrekla kazen treh tekem, ki začne veljati takoj, torej bo Chelsea na sobotnem velikem derbiju prvenstva proti Manchester Cityju moral igrati brez svojega najučinkovitejšega igralca, Jose Mourinho pa ga bo v svoji ekipi pogrešal tudi na tekmah proti Aston Villi in Evertonu.

Pellegrini: Morda mu bo ta kazen pomagala

Seveda je bil nad novico, da na jutrišnji tekmi v taboru nasprotnika ne bo najboljšega napadalca, zadovoljen strateg Cityja Manuel Pellegrini, ki pa ob tem dodaja, da bi lahko bila ta kazen za Brazilca s španskim državljanstvom koristna.

»Menim, da je Costa zelo dober in zelo pomemben igralec Chelseaja. Morda ni ravno najbolj nežen po duši, a se nadejam, da mu bo ta kazen dobro dela, da se bo lahko v prihodnosti nekoliko spremenil. Takšnih dejanj na igrišču ne rabi početi, saj je eden najboljših nogometašev,« pravi Pellegrini.