Prva polfinalna tekma na Anfieldu se je prejšnji teden kljub opazni premoči Liverpoola končala z 1:1, kar je obetalo zanimiv povratni dvoboj. In je tudi bil. Sinočnja tekma na Stamford Bridgu je potekala v visokem ritmu, a se mreži kljub kar nekaj priložnostim v 90 minutah nista zatresli, večkrat pa sta se izkazala tudi oba vratarja. Ker v angleškem ligaškem pokalu pravilo zadetkov v gosteh začne veljati šele v podaljšku, je moštvi čakalo še dodatnih 30 minut, tam pa je odločitev o potniku v finale padla dokaj kmalu, saj je že v 4. minuti podaljška zadel Ivanović.

Precej krivde za usodni gol in posledično poraz lahko v taboru Liverpoola pripišejo Mariu Balotelliju, ki mu je Brendan Rodgers ponudil novo priložnost na pomembni tekmi, a je tudi to zapravil. Italijan je bil večinoma znova neopazen, po edinem njegovem strelu pa je žoga poletela na vrh tribune Stanford Bridga. Še najbolj pa mu lahko soigralci in navijači zamerijo, ker je v 93. minuti najprej nespametno zapravil žogo blizu svojega kazenskega prostora, kar je vodilo v prekršek in prosti strel za Chelsea na zelo ugodnem položaju. Izvedel ga je Willian in po dobrem predložku je nato z glavo zadel Ivanović, tisti ki bi ga mogel bolje pokriti, pa je bil, seveda, Balotelli.

V nadaljevanju podaljška je imel Liverpool eno lepo priložnost za izenačenje, ki bi prineslo enajstmetrovke, a je Jordan Henderson po lepi podaji z nekaj metrov z glavo zgrešil vrata.

Chelsea se je tako s skupnim izidom 2:1 uvrstil v veliki finale, ki ga vsako leto gosti Wembley, nasprotnik modrih pa bo ali mestni tekmec Tottenham ali pa drugoligaš Sheffield United. Prvo tekmo je na svojem White Hart Laneu z 1:0 dobil premierligaš.

Kljub pomanjkanju golov je bilo na igrišču vroče, v glavni vlogi znova Costa

Čeprav so si gledalci včerajšnje tekme morda želeli videti več golov, pa jim kljub temu zagotovo ni bilo dolgčas, za to pa je skrbel predvsem Diego Costa, ki se je večkrat znašel v središču pozornosti, a ne zaradi uspešnih napadalnih akcij, temveč zaradi umazanih potez, ki si jih je v svoji karieri privoščil že kar nekaj. Tokrat je bil po tekmi v zobeh otoških strokovnih komentatorjev in privržencev Liverpoola, ker je dvakrat grobo pohodil nasprotna igralca, Emreja Cana in Martina Škrtela, v podaljšku pa se je zapletel tudi v vroč obračun s kapetanom gostov Stevenom Gerrardom, ki bi se skoraj končal s kaj več kot le petelinjenjem in odrivanjem.

Costa je za svoje grobosti ostal nekaznovan, rumeni karton je prejel šele v 102. minuti po obračunavanjem z Gerrardom. Večina otoških komentatorjev se strinja, da bi si zaslužil najmanj rumeni karton tudi ob grdih nešportnih prekrških nad Canom in Škrtelom, nekdanji angleški sodnik Graham Poll pa bi ga izključil že ob prvem, ko je povsem jasno, da je Turka z nemškim potnim listom pohodil povsem namerno. »To je bil direktni rdeči karton zaradi namernega stopanja na nasprotnega igralca. Chelsea bi v primeru pravilne sodniške presoje takrat ostal z igralcem manj, kar bi lahko vplivalo na razplet tekme,« je v svojem komentarju zapisal Poll.

Sodnik Mike Oliver ni imel svojega večera

Drugače je očitno menil sodnik srečanja Mike Oliver, ki tudi sicer ni imel najboljšega večera, saj ga je polomil še pri nekaj odločitvah. Tako je Chelsea v prvem počlasu ostal brez enajstmetrovke ob prekršku Škrtela nad Costo, Henderson pa bi moral ob očitnem igranju z roko v drugem polčasu dobiti drugi rumeni karton, a je tudi njemu Oliver pogledal skozi prste.

Rodgers: Chelsea je v finale popeljal vratar

Liverpool se lahko po izpadu v polfinalu tolaži z dobro igro, ki jo je prikazal na obeh tekmah s trenutno najboljšo ekipo v Angliji, saj je nenazadnje obakrat ostal neporažen, rdeči pa so imeli celo nekaj lepih priložnosti več od nasprotnika. Strateg moštva z Anfielda meni, da je bil tokrat odločilen vratar Chelseaja Thibaut Courtois.

»Mislim, da smo bili celotno gledano na obeh tekmah boljše moštvo, dvoboj pa je na koncu pravzaprav odločil njihov vratar. Nekaj naših akcij je bilo res dobrih in ustvarili smo si kar nekaj lepih priložnosti za dosego zadetka, a je Courtouisu uspelo več zelo dobrih obramb, ki so se izkazale za odločilne,« je po tekmi dejal Rodgers.

Mourinha spet zmotil sodnik, a je raje pohvalil Liverpool

Liverpool je včeraj pohvalil tudi Jose Mourinho, ki se je sicer pritoževal, ker njegovo moštvo znova ni dobilo očitne enajstmetrovke, a se je raje ugriznil v jezik in pustil komentiranje sodniških odločitev za drugič: »Bilo je tako očitno, da je težko sprejeti, da je nismo dobili. Toda če bom govoril kaj več o tem, me bo angleška zveza spet kaznovala, tako kot me vedno. Sprašujem se, zakaj je tako? A pustimo to, najpomembneje je, da smo zmagali. Naši navijači so bili tokrat odlični, takšno podporo potrebujemo. Finale na Wembleyju pa nam pomeni veliko. Tokrat smo bili v drugem polčasu boljši od nasprotnika in tudi v podaljšku je bilo tako. Moram pa biti iskren in priznati, da je bil tudi Liverpool vse do zadnje minute v igri za finale. So zelo dobra ekipa. Brendan je storil veliko, da je uspel spremeniti način igranja, kajti tako kot so začeli sezono, niso bili na pravi poti. Je dovolj inteligenten, da je to uvidel in spremenil mnogo stvari ter praktično ustvaril novo ekipo. Ta Liverpool je novo moštvo, ki je zelo zahteven nasprotnik, zato sem še toliko bolj vesel, da smo ga uspeli premagati, razlika pa je bila le v enem zadetku.«

Danes je Portugalca doletela nova kazen

Če je še včeraj Mourinho namigoval, da ga FA kaznuje za vsak komentar sojenja, je le nekaj ur kasneje dočakal novo kazen. Kot so danes sporočili z angleške zveze, bo moral strateg Chelseaja plačati 25 tisoč funtov kazni zaradi neprimernih besed, ko je 28. decembra po tekmi s Southamptnom (1:1) govoril o zaroti proti njegovi ekipi, saj naj bi sodniki nogometaše v modrem preostro kaznovali za domnevno simuliranje prekrškov. Takrat je bil Mourinho jezen, ker je rumeni karton tako dobil Cesc Fabregas.