Za 27-letnika bo to drugi finale, odkar je prekinil sodelovanje s trenerjem Danijem Vallverdujem, ki sedaj trenira prav Berdycha. Murray sicer dvoboja ni začel najbolje, saj je prvi niz tesno izgubil, a se v nadaljevanju le zbral in po slabih treh urah in pol strl odpor sedmega igralca sveta.

»Bilo je nekoliko nervoze, šlo je za pomemben dvoboj. Veliko je bilo rečenega o mojem nekdanjem trenerju, ki sedaj sodeluje s Tomasom. A poznava se že 15 let, zato se mi zdi, da je bila tolikšna pozornost nepotrebna,« je po zmagi za BBC dejal Murray, ki sedaj sodeluje z nekdanjo teniško igralko Amelie Mauresmo. »Nenazadnje gre le za šport, v življenju pa je veliko stvari pomembnejših od tega. Bilo je nekaj napetosti, ki pa se je po začetku dvoboja polegla.«

Murray si je z zmago proti 29-letnem teniškem kolegu zagotovil že četrti finale na OP Avstralije. V sklepnem obračunu prvega grand slama v sezoni, ki bo na sporedu v nedeljo, se bo pomeril z zmagovalcem petkovega dvoboja med Novakom Đokovićem in branilcem naslova Švicarjem Stanom Wawrinko.