Williamsova je davi v polfinalu ugnala 19-letno rojakinjo Madison Keys s 7:6 (5) in 6:2. Že pred tem je Šarapova dobila ruski polfinale, v katerem je premagala Jekaterino Makarovo s 6:3, 6:2.

V soboto dopoldan, dvoboj se bo začel ob 9.30, se bosta igralki za zmago pomerili v že 19. medsebojnem dvoboju, glede na statistiko pa je favoritinja Američanka, ki je doslej dobila 16 od 18 tekem. Šarapova je nazadnje zmagala leta 2004. "Po naravi sem borka. Šla bom na igrišče in naredila vse, da to zdaj spremenim," je o medsebojni statistiki dejala Rusinja.

"Vesela sem, da sem spet v finalu. Sem sem prišla s pričakovanjem, da mi bo to uspelo," je dejala petkratna zmagovalka tega turnirja 33-letna Williamsova, ki pa je imela v zaključku dvoboja z mlado tekmico velike težave, saj je v drugem nizu potrebovala kar devet zaključnih žogic za zmago. Dvoboj je trajal 84 minut.

Slovo Srebotnikove in Pislakove

Williamsova, ki je v karieri dobila kar 18 turnirjev za grand slam, pa je dosegla še en statistični rekord. Postala je najstarejša finalistka odprtega prvenstva Avstralije. Doslej je bila to Američanka Chris Evert, ki jo je leta 1988 v finalu Melbourna premagala Nemka Steffi Graf.

A na to se Williamsova ne ozira. Nazadnje je bila v finalu tega turnirja leta 2010 in vsakič, kadar je tukaj zaigrala v finalu, je tudi zmagala (2003, 2005, 2007, 2009, 2010).

Še bolj prepričljiva je bila Šarapova, ki desetopostavljeni Makarovi ni dala prav nobene priložnosti za presenečenje. "Ponosna sem na svojo igro," je dejala 27-letna lanskoletna zmagovalka Pariza. Ta je imela doslej težave na turnirju le v 2. krogu, ko je za zmago nad kvalifikantko Aleksandra Panovo s 6:1, 4:6 in 7:5 potrebovala tri nize, tekmica pa je imela v tretjem nizu celo dve žogici za zmago.

Od Melbourna se poslavlja Katarina Srebotnik, ki je v paru z Brazilcem Marcelom Melom izpadla v četrtfinalu mešanih dvojic. Za druga nosilca sta bila usodna Su Weih Sieh iz Tajpeja in Urugvajec Pablo Cuevas, ki sta se po 50 minutah veselila gladke zmage s 6:1 in 6:2.

Izpadla je tudi Manca Pislak v konkurenci mladink. Slovensko tekmovalko je gladko v dveh nizih s 6:2 in 6:2 ugnala Belgijka Greet Minnen.