Medtem ko je Tina Maze v Beaver Creek, ki bo od 2. februarja naprej gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, odpotovala predvčerajšnjim, bo šla glavnina preostale slovenske ženske reprezentance na pot danes. Še prej pa so se Ilka Štuhec, Vanja Brodnik in Ana Bucik skupaj z glavnim ženskim trenerjem Rastom Ažnohom predstavile na tiskovni konferenci. Katarina Lavtar je v zadnjem tednu uspešno nastopila v Jongpjongu, kjer si je izboljšala startni položaj. Gorenjka bo v ZDA odpotovala naravnost iz Južne Koreje. Ana Drev preboleva gripo, na vrhunec sezone pa se bo odpravila 2. februarja.

Uvodoma je besedo dobila Tina Maze, ki se je javila prek spletnega omrežja. »Za mano je težak konec tedna v St. Moritzu, ki se mi je zaradi bolezni zelo vlekel. Kljub temu sem na prizorišče pripotovala optimistična. Dobro smučam, kar mi vliva samozavest, da bom lahko nastopila dobro. Če bi primerjala letošnje občutke z lanskimi, lahko rečem, da se na prizorišču počutim podobno, kot sem se na olimpijskih preizkušnjah v Sočiju,« je sporočila Tina Maze. Če bo Črnjanka tako uspešna kot v Rusiji, kjer je osvojila dve zlati kolajni, ali podobno kot na zadnjem SP v Schladmingu, kjer je osvojila komplet kolajn, se slovenskemu športu obeta nova pravljica.

Da ima tudi preostali del slovenske ženske reprezentance visoke cilje, je na tiskovni konferenci razkril Rasto Ažnoh: »Lahko rečem, da so slovenske reprezentantke v tej sezoni vložile ogromno truda. Moji cilji so realni. Verjamem, da se lahko uvrstijo med najboljših 15, morda celo med deseterico.«

»V Beaver Creeku so proge zelo zahtevne. Na generalki v prejšnji sezoni sem pokazala, da sem lahko zelo hitra. Upam, da bom tudi tokrat. Imam svoje cilje, a jih ne bom razkrila,« je povedala Ilka Štuhec, ki je minuli konec tedna v St. Moritzu z enajstim mestom na smuku pokazala, da je njena forma vse boljša. »Na smuči sem se postavila šele septembra. Tedaj se mi je zdelo svetovno prvenstvo zelo oddaljeno, saj sem se osredotočala predvsem na uspešno vrnitev po poškodbi. Upam, da bom v Beaver Creeku pokazala svoje najboljše nastope v sezoni,« pravi Vanja Brodnik. »Dve leti sem čakala na svoje prve točke svetovnega pokala, v tej sezoni pa sem jih dvakrat končno dočakala. V prihodnost zrem z optimizmom. Najprej me čakajo nastopi na svetovnem prvenstvu, sledijo tekme svetovnega pokala, na katerih bi se rada izkazala,« pa pravi odkritje te sezone v slovenski reprezentanci, 21-letna Ana Bucik. Novogoričanka je priznala, da jo je bilo v St. Moritzu, kjer je bila prvič članica reprezentance v hitrih disciplinah, na treningu smuka tako strah, da je bila vesela, da slika njene vožnje ni šla v svet. Vsak dan je bila bolj hrabra, zadnji dan pa je na superveleslalomu pokazala, da zelo hitro napreduje ter da je velik up slovenskega smučanja v bližnji prihodnosti.

Sedem slovenskih alpskih smučarjev in smučark je izpolnilo normo A (ena uvrstitev do 15. mesta, ali dve do 30. na tekmi svetovnega pokala) za nastop na SP v Združenih državah Amerike. To so: Tina Maze, Ana Drev, Ilka Štuhec, Ana Bucik, Boštjan Kline, Žan Kranjec in Klemen Kosi, ki bodo v ZDA odpotovali na stroške Smučarske zveze Slovenije. Četverica alpskih smučarjev pa je izpolnila normo B (ena uvrstitev do 30. mesta), kar pomeni, da bodo Martin Čater, Vanja Brodnik, Katarina Lavtar in Matic Skube (včeraj je v Schladmingu osvojil 29. mesto) odpotovali v ZDA na svoje stroške.