Pivo je najstarejša in najbolj priljubljena umetno pripravljena pijača na svetu, ki jo poznamo že najmanj 8000 let. Dandanes je po porabi na tretjem mestu, takoj za vodo in čajem. Čeprav njegova poraba pri nas naraste poleti, to ni tipična pijača narodov v toplih podnebjih. Največ ga namreč spijejo prebivalci s severa Evrope, pa tudi zapriseženi smučarji vedo, da se ga vrček prileže po smučanju in drugih snežnih norčijah. Slovenci smo s 120 litri na prebivalca na leto menda zapriseženi pivopivci, a že Belgijci in Nemci nas posekajo s 140 litri, da o Čehih raje ne izgubljamo besed. Nasprotno pa v južnejših Franciji in Italiji spijejo le 16 litrov piva na leto na prebivalca, preostanek seveda uspešno nadoknadijo z vinom. Pivovarstvu se menda najbolj poglobljeno posvečajo v Belgiji, kjer varijo okoli 800 vrst piva, ki imajo skoraj 16.000 različnih imen. Najbolj znani so tamkajšnji geografsko zaščiteni trapisti z visoko vsebnostjo alkohola, ki so jih nekoč (in jih ponekod še danes) varili menihi v cistercijanskih samostanih. Pivu radi pravimo hmeljni napitek, nekateri celo menijo, da je hmelj njegova glavna sestavina, a še zdaleč ni tako. Je pa res, da je kakovost hmelja za pivo ključnega pomena. Okus, ki ga hmeljevim storžkom dajo grenke smole in aromatična eterična olja, je namreč tako močan, da ga pivu dodajo zgolj kot začimbo, le kakšne tri grame hmelja na liter. Hmelj da pivu predvsem značilno aromo, dodajajo pa ga še zaradi nečesa drugega. Je namreč odličen naravni konzervans, kar je bilo v časih, ko še niso poznali hladilnikov, zelo pomembno. Če ne slovite kot ljubitelj pitja piva (če ste, pa tudi ni nobena ovira), lahko vtis popravite tako, da se z njim izkažete v kuhinji. Pivo lahko namesto vode dodate moki za pripravo kvašenega testa za kruh ali pico, izvrstno se ujame s pečeno perutnino, kot marinada in kot sredstvo za zalivanje mesa med peko. Odličen je goveji golaž po češko, ki ga med kuhanjem namesto z vodo zalivamo s pivom, prijeten okus da pivo tudi mesnim rižotam. Pivsko testo za palačinke oziroma cvrtje pa tako že vsakdo pozna.

Krompirjeva juha s pivom

Potrebujemo 2 srednje velika krompirja, 1 veliko čebulo, 1 por, 3 žlice olivnega olja, 100 g sira gavda, 4 dl piva (svetli ali temni ležak), morsko sol, sveže zmlet beli poper, kos gorgonzole.

Por očistimo in drobno sesekljamo, enako storimo s čebulo. V manjši lonec vlijemo olje, dodamo sesekljana čebulo in por, pristavimo in popražimo, da se zmehčata. Krompir olupimo in narežemo na kolesca ter stresemo na prepraženo zelenjavo. Premešamo in zalijemo s pivom ter tremi decilitri vode. Zavremo in kuhamo okoli 20 minut, da se krompir zmehča. Medtem naribamo sir. Lonec odstavimo, sestavine pa gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Lonec znova pristavimo, vanj pa stresemo nariban sir. Zavremo in kuhamo še 5 minut, vmes začinimo s soljo in poprom. Juho razdelimo v segrete jušne krožnike ali skodelice, po njej pa nadrobimo gorgonzolo. Postrežemo s svežim kruhom.

Palačinke s pivom

Potrebujemo 300 g moke, 2 dl svetlega piva, 1,5 dl mleka, 1,5 dl vode, 2 žlici stopljenega masla, 1 jajce, ščepec fino mlete morske soli.

V skledo presejemo moko. Dodamo razžvrkljano jajce ter ščepec soli. V posodi zmešamo pivo, mleko in vodo. Moki med nenehnim žvrkljanjem oziroma stepanjem postopoma prilijemo tekočo mešanico. Ko dobimo gladko testo, primešamo še stopljeno maslo. Testo pustimo počivati vsaj pol ure, raje več. Testo pred pečenjem na hitro ponovno razžvrkljamo oziroma stepemo. Palačinke spečemo na klasičen način in jih namažemo oziroma nadevamo s sladkimi ali slanimi nadevi po okusu.

Pečen piščanec v pivu

Potrebujemo očiščenega piščanca (približno kilogram), 5 dl piva, 1,5 dl olivnega olja, 1 čebulo, 4 žlice dijonske gorčice, 1 žličko morske soli, sveže zmlet beli poper, 5 strokov česna.

Temeljito očiščenega piščanca s prsno stranjo navzdol položimo na delovno površino. Z ostrim nožem ali škarjami za perutnino izrežemo hrbtenico. Piščanca obrnemo in z dlanmi dobro razpremo. Česen olupimo in narežemo na lističe, čebulo pa olupimo in drobno sesekljamo. V skledi razmešamo pivo, olje, sesekljano čebulo, gorčico, sol, sveže mlet poper in narezan česen. Piščanca položimo v globljo posodo in prelijemo z marinado. Posodo pokrijemo s prozorno folijo, potem pa čez noč postavimo v hladilnik. Če piščanec ni prekrit z marinado, ga med mariniranjem vsaj enkrat obrnemo. Posodo s piščancem pol ure pred pečenjem vzamemo iz hladilnika. Pečico segrejemo na 200 °C. Piščanca s prerezano stranjo navzdol preložimo v pekač. Čebulo in česen s penovko polovimo iz marinade in potresemo po piščancu ter okoli njega. V pekač prilijemo večino marinade, potem pa pekač položimo v segreto pečico, da se piščanec speče. Med peko ga prelijemo s preostalo marinado. Pečenega piščanca pokrijemo za deset minut, nato ga razkosamo in ponudimo s priljubljeno prilogo.

Pekoče kozice s pivom

Potrebujemo 1 kg repkov kozic, 2,5 dl paradižnikovega pireja, 1,5 dl piva, 1 žlico olivnega olja, morsko sol, sveže zmlet beli poper, 1 pekoč čili (svež ali suh), 3 stroke česna, 3 vejice peteršilja, 1 svež vršiček rožmarina.

Repke kozic oprhamo pod tekočo hladno vodo in jih odcedimo. Čili grobo sesekljamo, če želimo jed manj pekočo, odstranimo semenje, sicer ga pustimo. Česen olupimo in drobno sesekljamo. V posodi segrejemo olje, na katerem med mešanjem na hitro popražimo sesekljana čili in česen. V posodo stresemo repke kozic in jih med potresanjem posode na hitro popražimo, potem pa dodamo paradižnik in rožmarin. Vse skupaj zalijemo s pivom, začinimo s soljo in poprom, potem pa kuhamo, da pivo povsem povre. Peteršilj osmukamo in drobno sesekljamo. Kozice potresemo s peteršiljem in postrežemo s polento ali svežim domačim kruhom ter vrčkom hladnega ležaka (ki se izjemno izkaže tudi za gašenje pekočega okusa po čiliju).

Zoran Triglav (Foto: Luka Cjuha)