Repa je bila v Evropi nekdaj številka ena v vsakodnevni prehrani, vse dokler ni Kolumb iz novega sveta privlekel krompirja. Navdušena nad novostjo so naša ljudstva na krompir navalila kot zajec na boben (da ne uporabimo bolj nekorektnega izraza), repa pa je ostala vse do današnjih dni nekje v ozadju, večina kuhinj je niti ne pozna. Ampak repa je čudovita stvar, imenitna zimska zelenjava (sicer na razpolago vse leto), ki nas v tem delu leta oskrbi s številnimi vitamini. Uživamo lahko surovo, kuhano ali pečeno na sto in en način. V naših krajih poznamo kopico starih receptov za imenitne jedi iz repe. Najbolj znane so pomurska bujta repa (bujta pomeni ubita, ne obuta, ime pa so ji dale koline, ob katerih se jed pripravlja), loška smojka (pečene repe, nadevane s proseno kašo in skuto) in primorsko-kraška jota. Slednjo v naših krajih pripravljajo na številne načine, istrska je denimo brez krompirja, namesto oziroma poleg repe pa v joti pogosto najdemo zelje. Namesto iz kisle lahko joto skuhamo tudi iz sveže ribane repe, takšni Kraševci pravijo jota prisiljenka. Poleg tega je jota prav eleganten način, kako se znebiti denimo ostankov pršuta ali drugih mesnin, ki ne gredo več nikomur pri hiši v slast. V primeru, da kisle repe ne marate ali je niti nimate na razpolago, pa jo lahko v domala vseh receptih nadomestite s kislim zeljem. Tudi v tistem za „razmontirano sarmo“, ko dno globokega pekača pokrijemo s plastjo kuhanega riža, dodamo plast s čebulo pražene mlete govedine, vse skupaj pa pokrijemo s plastjo kisle repe (v izvirniku zelja), zalijemo z malo goveje juhe in porinemo v vročo pečico ter spečemo.

Loška smojka

Potrebujemo 4 manjše repe, 1 žlico prosene kaše, 1 žlico skute, 1 žlico kisle smetane, 40 g kozjega sira, morsko sol, manjši lovorov list.

Proseno kašo do treh četrtin skuhamo v blago soljeni vodi. Kuhano odcedimo in ohladimo. V loncu pristavimo osoljeno vodo z lovorovim listom za kuhanje repe. Repe olupimo in previdno izdolbemo; ravno toliko, da bomo v jamice spravili ves nadev. Položimo jih v soljen krop in počasi kuhamo 15 minut. Pečico segrejemo na 180° Celzija. V skledi gladko razmešamo ohlajeno proseno kašo, skuto, kislo smetano in ščepec soli ter s tem. Nadevamo odcejene repe in jih pokončno položimo v manjši pekač. Spodlijemo jih z malo vode in za deset minut potisnemo v segreto pečico. Kozji sir med tem drobno naribamo. Pekač vzamemo iz pečice in po vrhu rep razdelimo nariban sir, potem pa jih v pečici gratiniramo, da se sir zlato rumeno obarva. Loško smojko postrežemo kot toplo predjed ali prilogo.

Starošolska jota s kislo repo

600 g kisle repe, 300 g rjavega fižola, 300 g krompirja, 1 čebulo, 300 g prekajene ali sušene svinjine (dobri so tudi ostanki pršuta, suhe salame ali klobase, vegetarijanci pa ta korak preskočijo), olivno olje, 30 g (koruzne) moke, 1 žlico paradižnikove mezge, morsko sol, nekaj zrn črnega popra, šopek peteršilja, 2 stroka česna, 1 večji lovorov list.

Fižol čez noč namočimo v hladni vodi, nato ga pristavimo, dodamo žlico olja in skuhamo do tri četrt. Kislo repo stresemo v drugo posodo, dodamo meso, lovorov list in nekaj zrn popra. Prelijemo z malo hladne vode, pristavimo, zavremo in kuhamo slabo uro. Krompir olupimo in narežemo na koščke, ga prelijemo z vodo, posolimo, pristavimo in kuhamo slabih 15 minut. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V večji lonec damo fižol z vodo vred, kuhano kislo repo z mesom (če se nam po hladilniku valja pršutova kost, v lonec z njo) in odcejen krompir (nekaj vode prihranimo). Dodamo paradižnikovo mezgo in dobro premešamo. Po potrebi (odvisno od slanosti mesa) posolimo in počasi kuhamo še kakšnih deset minut. Med tem urno pripravimo svetlo prežganje. Čebulo in česen ločeno drobno sesekljamo in čebulo stresemo na olje v ponvi. Pristavimo in opražimo, zmanjšamo ogenj, pomokamo in dobro premešamo (moka ne sme porjaveti), nato dodamo česen. Ko zadiši, prilijemo malo vode od kuhanja krompirja, da se moka razpusti, nato brž odstavimo in vsaj pet minut pred koncem kuhanja primešamo joti. Ko jed odstavimo, naj vsaj deset minut stoji, nato jo postrežemo.

Krompirjev pire z repo

Potrebujemo 450 g krompirja, 450 g repe, 110 g masla, 0,5 dl sladke smetane, morsko sol, sveže zmlet beli poper.

Krompir očistimo, pristavimo v hladni vodi in skuhamo do mehkega. Enako storimo z repo. Kuhana krompir in repo olupimo ter pretlačimo z zmehčanim maslom in začimbami. Smetano pristavimo in segrejemo ter polijemo po pireju. Postrežemo kot prilogo.

Pomurska bujta repa

Potrebujemo 1 kg kisle repe, 1 kg lepega svinjskega mesa (lahko tudi govejega ali perutninskega), 250 g prosene kaše, 50 g ajdove moke, 1 čebulo, 3 stroke česna, morsko sol, sveže zmlet poper, lovorjev list, malo olivnega olja, ščepec paprike.

Meso, repo, sesekljana česen in čebulo damo kuhati, vode prilijemo toliko, da je vse skupaj pokrito, dodamo lovorjev list in blago solimo. Ko je repa že skoraj kuhana, dodamo očiščeno proseno kašo. Iz olja, moke in paprike naredimo svetlo prežganje in ga dodamo repi. Premešamo in dobro prevremo.

Kisla repa po škofjeloško

Potrebujemo 1 kg kisle repe, 1 pest ješprenja, mleko, morsko sol.

Ješprenj operemo in repo oplaknemo, če je prekisla. Oboje damo v lonec in zalijemo s toliko mleka, da je pokrito. Solimo. Po potrebi dolivamo mleko in občasno premešamo. Kuhamo na zmernem ognju uro in pol. Dalj časa ko vre, boljše je. Postrežemo s pirejem.

Staroslovenska všenat repa

Potrebujemo 250 g prosene kaše, 500 g kisle repe, ocvirke ali mast ali drugo maščobo (za vegetarijansko različico se obnese tudi olivno olje), morsko sol.

Kislo repo operemo v hladni vodi, odcedimo in stresemo v posodo. Proseno kašo operemo v hladni vodi in stresemo k zelju. Prilijemo toliko hladne vode, da prekrije obe sestavini, pristavimo in skuhamo do mehkega, vmes po potrebi prilivamo vodo. Jed zabelimo s stopljeno mastjo, ocvirki ali poljubno drugo maščobo ter postrežemo kot toplo malico. Začudenim jedcem lahko pojasnimo, da narečni izraz všenat izvira iz besede všeno oziroma knjižno pšeno, kakor so nekoč pravili oluščenemu prosenemu zrnu ali proseni kaši.

Repna zloženka

Potrebujemo 450 g repe, 450 g krompirja, 25 g masla, 1 strok česna, žličko timijana, 1 lovorov list, 500 ml kisle smetane, morsko sol, sveže zmlet črni poper.

Pečico segrejemo na 200 °C. Velik pekač namažemo z maslom. Olupimo repo in krompir in ju narežemo na rezine. Sesekljamo česen in timijan. V skledi zmešamo zelenjavo, česen, timijan, sol in poper po okusu. Počasi segrevajmo smetano z lovorjevim listom, vendar ne pustimo, da zavre. Marinirane zelenjavne rezine razporedimo v pekač in prelijemo s smetano ter kosmi masla. Pečemo 50 minut in postrežemo kot prilogo.