Slovenski rokometaši so na letošnjem sklepnem turnirju prikazali blede predstave, v svoji najbolj pomembni tekmi v Dohi pa so vendarle naredili kakovostni premik in se po zmagoslavju nad Makedonci prebili do četrtfinala, kar je bil tudi njihov primaren cilj v Dohi. Po pomembnem zmagoslavju - na današnji tekmi v tukajšnji dvorani Al Sadd so se tekmecem hkrati oddolžili tudi za boleč poraz v tekmi za peto mesto z evropskega prvenstva v Srbiji leta 2012 - so si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre prihodnje leto v Rio de Janeiru in povsem mirni pričakujejo četrtfinalnega tekmeca, ki bo znan po ponedeljkovem dvoboju med Francozi in Argentinci.

Slovenski selektor Boris Denić je na najbolj pomembnem dvoboju na šampionatu posegel po svojem zadnjem adutu v Dohi. Rekonvalescent Klemen Cehte - na tribuni je poleg Blaža Blagotinška ostal tudi Dean Bombač - je bil član slovenske uvodne napadalne postave, skupaj z njim pa še Uroš Zorman in Jure Dolenec na zunanjih položajih, Dragan Gajić in Luka Žvižej na krilnih ter Matej Gaber na mestu krožnega napadalca. Že v zgodnjem obdobju se je videlo, da je igralec francoskega Aixa prava dodana vrednost za naš napad, njegova dva gola, ob zadeti vratnici, sta Sloveniji v izenačenem in po čustveni plati zelo zahtevnem dvoboju dala potrebno širino.

Prvi polčas postregel s šahovsko partijo

V prvem polčasu se je v dvorani Al Sadd odvijala "šahovska partija". Slovenija je bila v uvodnih petnajstih minutah vseskozi v rahlem vodstvu, tekmeci so ji prvič ušli v 14. minuti, ko je bil izključen Miha Žvižej. A zaostanek 6:7 so hitro izničili, ob Denićevem postopnem dovajanju svežih moči pa so si po dveh zaporednih zvitih golih Sebastiana Skubeta v 21. minuti prvič na dvoboju priigrali dva gola prednosti (11:9).

Nekdanji trener velenjskega Gorenja Ivica Obrvan je do tedaj najvišjo slovensko prednost prekinil z minuto odmora, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču. Slovenija je še naprej imela rezultatski nadzor in po zaslugi navdahnjenega Skubeta, ki je v prvi polovici tekme dosegel pet golov, tlakovala svojo pot do četrtfinala, ugodnejši izid pa ji je - ob ne najbolj prepričljivi igri v obrambi in praktično nični navezi zunanjih igralcev s krožnim napadalcem - malce preprečila tudi litovska sodniška naveza Vaidas Mažeika -Mindaugas Gatelis s svojimi občasnimi bizarnimi odločitvami.

Makedonci tudi v drugem delu za petami Slovencem

Slovenija se je v tridesetih minutah predstavila v zelo resni podobi, obraz zmagovalca je zadržala tudi v nadaljevanju. Postopno je lomila hrbtenico tekmeca in si v 38. minuti prvič na dvoboju priigrala tri gole prednosti (21:18), pred tem pa je zavoljo grobega prekrška nad Zormanom izključen tudi eden od "ideologov" makedonske igre Filip Mirkulovski.

A Makedonija se ni tako hitro vdala, že dve minuti kasneje je slovenska prednost skorajda izginila (21:20), a je nato Slovenija znova postavila svoje kamenčke na pravo mesto in ji ob igralcu več na igrišču v 44. minuti znova ušla na 24:21. Izjemno dobro je preživela tudi obdobje, ko je bil izključen Gajić, njena prednost v tem času ni splahnela, Marko Bezjak, junak dvoboja na tekmi skupinskega dela proti Braziliji, pa je v 51. minuti povišal na 27:23.

Izvrsten Škof in nezbrani Makedonci

Po izključitvi Luke Žvižeja so se Makedonci sedem minut pred koncem napetega dvoboja Slovencem približali na dva gola (25:27), a Deničevih izbrancev ni zajela panika, predvsem do tedaj dokaj nevidnega Jureta Natka, ki je s svojimi zadeti "projektili" držal ravnovesje z Makedonci. Po njegovih treh zaporednih golih je slovenska prednost še tri minute pred koncem tekme znašala tri gole (30:27). V izjemno živčni in razburljivi končnici, ko so Makedonci zapravili celo kopico priložnosti za znižanje zaostanka, pa so Slovenci tudi po zaslugi obramb Gorazda Škofa zadržali prednost in na koncu dosegli veliko zmago.

V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Dragan Gajić z devetimi goli, Jure Dolenec in Sebastian Skube sta jih dosegla po pet.

Rokometno SP, osmina finala:

Slovenija - Makedonija 30:28 (16:15) 

   

1. polčas:

Čeprav so prvi gol na tekmi prek Nikole Markoskega dosegli Makedonci, so v nadaljevanju pobudo prevzeli Slovenci. Ti so z dvema zaporednima zadetkoma prvič povedli v drugi minuti (2:1), a si več kot gola prednosti kljub kar nekaj priložnostim niso uspeli ustvariti. Makedonci so v 14. minuti srečanja prvič po uvodnih dveh minutah znova prišli v vodstvo (8:7), ki pa je trajalo zgolj nekaj trenutkov, saj sta Slovenijo v vodstvo spet vrnila Dragan Gajić in Uroš Zorman.

 

Do nekoliko bolj otipljive prednosti je Slovenija uspela priti šele v 21. minuti. Takrat je za 11:9 zadel Sebastjan Skube. Slovenskim rokometašem se je v naslednjih minutah ponujala priložnost, da povedejo tudi za tri gole, a so bili v napadu premalo zbrani, v obrambi pa preveč statični. To je nasprotnik izkoristil in v 26. minuti izenalili na 13:13. Ko je že kazalo, da se bo prvi polčas končal z remijem, je le tri sekunde pred koncem Slovenijo v vodstvo vrnil Skube, ki je bil s petimi zadetki tudi najboljši strelec Slovenije v prvih 30 minutah.


2. polčas:  

Drugi polčas se je za slovenske rokometaše začel vzpodbudno, saj so sprva ubranili napad Makedonije, na 17:15 pa je povišal Jure Dolenec. Po novem neuspelem napadu Makedoncev se je Slovencem spet ponudila priložnost, da se prvič na tekmi odlepijo na tri gole, a je tudi tokrat priložnost splavala po vodi, nasprotnik pa je nato celo uspel izenačiti na 17:17. 

  

Velja omeniti, da je Makednija od sedme minute drugega polčasa tekmo nadaljevala močno oslabljena, saj si je rdeči karton po grobem prekršku nad Urošem Zormanom prislužil njihov glavni organizator igre Filip Markulovski. Slovenci so ob igri z igralcem več v naslednji minuti zadeli dvakrat zapored in le uspeli priti do tako želenih treh golov prednosti (21:18). V naslednjih minutah se je prednost Slovenije zves čas gibala med enim in tremi goli. Za enega izmed prelomnih trenutkov je v zadnji četrtini tekme poskrbel Gorazd Škof, ki je ubranil sedememtrovko, v 51. minuti pa je po golu Marka Bezjaka Slovenija prišla do najvišje prednosti na srečanju (27:23). 

  

V zadnjih minutah in nadvse razburljivi končnici je bila sreča na strani Slovenije, saj so Makedonci priložnosti za znižanje zaostanka nizali kot po tekočem traku. Ko je dobro minuto pred konecem pri rezultatu 30:28 Škof ubranil strel Dejanu Manaskovu, je postalo jasno, da bo v četrtfinalu prvenstva zaigrala Slovenija.