Očitno je, da Deničeva ekipa ne blesti, da je igra občasno prava muka za oči, da so nekateri igralci bolj ali manj »razglašeni«, da v reprezentanci in okoli nje vse stvari morebiti ne »štimajo« tako kot nekoč, tudi nekatere tehnično-taktične zadeve in kadrovske rošade med tekmami so mogoče videti čudne in nelogične. Pri tem najbolj bode v oči (ne)dosledna rotacija igralcev, a sočasno je prav ta rotacija, ki je posledica hitre igre in visokega ritma, v zadnjih letih Sloveniji prinesla velike uspehe.

Za slovenske rokometaše v osmini finala prihaja ura resnice. Šestdeset minut, ki lahko Slovenijo pošljejo v rokometni raj (med osem na svetu) ali v pekel (odhod domov). Glede na ne najbolj prepričljive predstave v Dohi očitno še ni pokazala maksimuma, a se upravičeno postavlja vprašanje, ali je tega sploh še sposobna na svoji že šesti tekmi na SP. Napad sicer dosega precej golov (povprečno 32 na tekmo), čeprav je na trenutke kombinatorika neuspešna in težko gledljiva, učinkovitost – kljub številnim tehničnim napakam in zgrešenim strelom ter odsotnosti šuterja na položaju levega zunanjega – pa podre obramba, ki dobiva preveč zadetkov (povprečno 29) in ki naj bi bila eden slovenskih adutov. Težko je verjeti, čeprav ni nemogoče, da bi se lahko maksimum zgodil prav na najpomembnejši tekmi, ko bodo fantje imeli na ramenih največje breme. A tudi v Katarju se je Slovenija na tekmah, ko je (bi) morala zmagati, najbolj mučila (Katar, Brazilija). Proti Španiji tega pritiska ni bilo in je bilo vse malce lažje, a bo zato toliko težje proti Makedoniji.

Ali so (nekateri) igralci sposobni narediti preskok v glavi in najbolje odigrati prav takrat, ko bo to najpomembneje? Upanje umira zadnje, a je še vedno živo. Slovenija je še venomer uradno četrta najboljša reprezentanca sveta, čeprav igra pod ravnjo s SP 2013 v Španiji. Cilj v Katarju je bil vsaj uvrstitev v četrtfinale in kvalifikacije za OI 2016, zato bi bilo predčasno slovo neuspeh. Po katerem bi, takšne so pač zakonitosti športa, sledile kadrovske rošade. A pustimo se presenetiti: če so Slovenci v Dohi že nekajkrat presenetili s slabimi predstavami, je že (zdavnaj) napočil čas, da bi še z odličnimi.