Dijaki Gimnazije Vič, ki so minula leta sodelovali v šolskih projektih, so se poleti skupaj s profesorjem fizike Rokom Capudrom in nekaterimi drugimi mentorji odločili ustanoviti Zavod 404. Gre za prvi mladinski tehnološki center pri nas. V okviru zavoda sedaj na šestih gimnazijah – Gimnaziji Ledina, Gimnaziji Vič, Gimnaziji Bežigrad, Gimnaziji Moste, Gimnaziji Poljane in GSŠRM Kamnik – izvajajo podobne tehnične projekte, kot je podmornica Calyposo, le v manjšem obsegu.

»Dijaki so se na začetku leta odločili za svoj projekt, ki ga sedaj pod okriljem naših mentorjev aktivno izvajamo. Projekti vključujejo znanja s področja tehnike, robotike, elektrotehnike in programiranja, ki jih dijaki v šoli ponavadi ne pridobijo. Vse to integriramo v projekte, katerih cilj je izdelati delujoče prototipe ali kar končne izdelke,« je pojasnil Capuder. Dijaki so se tako lotili izdelave avtonomnega letala z dosegom 100 kilometrov, izdelave kvadrokopterja, cepelina, tricikla na električni pogon, robota, ki bo lahko hodil po stopnicah, avtonomnega čolna. Vse to nastaja v njihovi delavnici v podjetju Iskra zaščite. Lastnik podjetja je Otmar Zorn, podjetnik leta 2014, ki je omogočil zagon njihovega dela.

»Pri projektu Calypso sem videl, da si mladi res močno želijo, da bi nekaj ustvarjali, da bi ideje, ki jih imajo, spravili v resničnost. In sedaj, ko smo se razširili, vidim, da je tako tudi na drugih šolah. V Zavodu 404 mladim ponujamo možnost, da na lastni koži izkusijo, kako poteka proces ustvarjanja. A ne le na papirju, ampak s skico na mizi in orodjem v roki. Lastna izkušnja je tudi edini način, da jih resnično naučimo, kaj pomeni sodelovati, razvijati in ustvarjati. Odziv je fenomenalen in niti najmanj ne dvomim, da bomo svoje delo lahko v naslednjih letih nadaljevali in se razširili še na druge šole.« jpš