Nov lopar Rafaela Nadala je na otip in pogled identičen tistemu, ki ga je uporabljal pred tem. Kar ga razlikuje od tekmečevih loparjev je tipka za vklop in izklop. Tako imenovani »pametni« lopar je najnovejši poskus uvajanja tehnologije v tenis. Senzorji, vgrajeni v ročaj loparja, zabeležijo vsak udarec, ob koncu srečanja ali treninga pa se podatki prenesejo na pametni telefon ali računalnik ter pomagajo pri analizi tekmovalčeve igre.

Uporaba tehnologije za analizo v času turnirjev je bila s strani Mednarodne teniške zveze še pred letom dni prepovedana, a so lanskega januarja sprejeli novo pravilo, ki tekmovalcem dovoljuje nošenje in uporabo »pametne« opreme, kot je na primer lopar, ki ga uporablja Nadala ali naprav za merjenje srčnega utripa, ki v realnem času beležijo predstavo na igrišču.

Enostavna uporaba

Kot poroča tiskovna agencija AP, je Babolat sprva svojo tehnologijo namestil v serijo loparjev »Pure Drive«, ki jih uporabljajo Karolina Pliskova, Julia Goerges in Yanina Wickmayer, z izboljšano in sodobnejšo različico loparjev imenovano »AeroPro Drive'« pa je nato pred pričetkom turnirja v Avstraliji poleg Nadala opremil še Carolino Wozniacki in Joa-Wilfrieda Tsongaja.

(Foto: AP)

Kot pravi tiskovni predstavnik proizvajalca športne opreme Thomas Otton, je uporaba »pametnih« loparjev vse prej kot zapletena. »Na loparju pritisneš gumb za vklop, nato se prižge LED lučka in že lahko igraš. Ko zaključiš, pritisneš drug gumb, s čimer aktiviraš bluetooth povezavo, podatki pa se nato prenesejo na pametni telefon ali katero drugo napravo.« Otton pri tem postreže s podatki enega izmed Nadalovih treningov, ki je trajal natanko uro in 31 minut, španski teniški as pa je v tem času imel 156 backhand udarcev, 222 forehand udarcev, 118 servisov in 76 smashov.

Podatki ne lažejo

Iz podatkov je prav tako moč razbrati, kje natanko se je žogica dotaknila loparja. V Nadaloven primeru je v 42 odstotkih žogica zadela sredino loparja, v 20 odstotkih zgornji del, v preostalih primerih pa rob loparja oziroma njegov spodnji del. »Včasih to tudi ni najboljše. Čeprav si prepričan, da je žogica zadela sredino loparja, nato vidiš, da je ni. Podatki ne lažejo,« sta se pred pričetkom OP Avstralije šalila Nadal in Carolina Wozniacki, ko so ju novinarji spraševali o dobrih in slabih stvareh »pametnega« loparja.

Kljub novim tehnologijam v tenisu pa zaenkrat še ne gre pričakovati, da bodo igralci in trenerji kar med dvobojem brskali po pametnih telefonih in analizirali igro, saj Mednarodna teniška zveza zaenkrat takšnega ravnanja še ne dovoljuje.