V senci sojenja znanemu nevrokirurgu dr. Vinku Dolencu zaradi domnevne goljufije pri vpisu zemljiškega dolga je včeraj na okrajnem sodišču v Slovenski Bistrici prišlo do sploh prve obsodbe zaradi njegove lažne vknjižbe pri nas.

Na zatožni klopi se je po dostopnih informacijah znašla starejša občanka iz okolice Slovenske Bistrice (njeno ime hranimo v uredništvu), ki se je poskušala izogniti plačilu 10.000 evrov dolga z obrestmi. Namesto da bi povrnila dolg, je leta 2013 na družinsko hišo vknjižila za 250.000 evrov zemljiškega dolga, ki bi zapadel šele leta 2033. To je naredila le nekaj dni pred tem, ko je sodišče izdalo sklep o izvršbi, njen upnik pa vknjižil hipoteko na nepremičnini. Nedolgo zatem se je občanka odločila še za prepis lastništva hiše na bližnjega sorodnika.

Pri tem naj bi po oceni sodišča preslepila notarja, ki je uredil vknjižbo zemljiškega dolga, in oškodovala upnika, zaradi česar jo je sodišče prve stopnje po naših informacijah obsodilo na šestmesečno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let. Ali se namerava občanka pritožiti na sodbo, bomo na sodišču preverili danes. Spomnimo, tudi Dolenc, ki krivde ne priznava, tako da se bo v kratkem začelo sojenje, je skušal zavarovati premoženje. In sicer pred izraelskim pacientom, ki je zaradi zapleta po operaciji od slovenskega nevrokirurga iztožil visoko odškodnino.

Verjetno pa sta tako Dolenc kot že obsojena Bistričanka delovala pod vtisom množičnih vpisov zemljiških dolgov v letih 2012 in 2013. Kot smo razkrivali v Dnevniku, so se na vilah Andreja Lovšina, Hilde Tovšak, Ivana Zidarja, Vojteha Volka, Marka Jakliča in še nekaterih drugih (nekoč) vidnih predstavnikov gospodarstva naenkrat znašli visoki zemljiški dolgovi. Proti vsem naštetim so bile že vložene tožbe in kazenske ovadbe zaradi suma oškodovanja družb, ki so jih vodili, ali pa jim je to grozilo. Objavam je sledila poplava vpisov zemljiškega dolga, saj so poceni zakonsko luknjo želeli izkoristiti tudi mali državljani. Če je v preteklosti prišlo do le nekaj deset vpisov na leto, jih je bilo leta 2012 že 730, leto kasneje pa še enkrat toliko. Dogajanje je presekal parlament, ki je oktobra 2013 ukinil institut zemljiškega dolga.

Medtem ko se nekateri lastniki nepremičnin, ki so se zaradi težav z upniki zatekli k uporabi zemljiškega dolga, že branijo na sodišču, je vse več tudi zahtevkov za razkritje identitete imetnika zemljiškega pisma. Po naših informacijah so sodišča objavila že najmanj deset javnih oklicev. Če se nihče ne bo odzval, bodo zemljiški dolgovi postali nični, upniki pa bodo lahko uspešno zarubili nepremičnine in se poplačali z izkupičkom. Kot smo razkrili, je med temi tudi družina Volk, ki je potopila Mesno industrijo Primorske.