Druga je bila branilka velikega kristalnega globusa Anna Fenninger (+0,85), tretja pa Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,92). Brez točk pokala sta ostali preostali Slovenki; Vanja Brodnik je odstopila, nato pa je nastop kot predzadnja začela Ana Drev in tudi končala kot predzadnja, 39. (+6,75).

Vonnova podrla rekord slovite Moser-Pröllove

Tridesetletna Lindsey Vonn je s prepričljivim slavjem, drugim v dveh dnevih, presegla 35 let star rekord slovite Moser-Pröllove. Skupaj med vsemi v zgodovini alpskega smučanja ima največ zmag legendarni Elanov Šved Ingemar Stenmark, ki je slavil kar na 86 tekmah. Druga je Vonnova, Mazejeva pa skupno deli 22. mesto.

Mazejeva ohranila visoko prednost

Dvakratna olimpijska zmagovalka iz Sočija Tina Maze je s 26 zmagami na 12. mestu lestvice smučark in je ob Vonnovi edina aktivna tekmovalka med prvo petnajsterico. Bila je peta na nedeljskem smuku in ima sedaj v svetovnem pokalu 331 točk prednosti pred Fenningerjevo, tretja je Američanka Mikaela Shiffrin z zaostankom 367 točk, četrta pa Vonnova, ki zaostaja že za 434 točk.

"Zelo sem zadovoljna z današnjim nastopom. Vsi ti dnevi, ko so bile mehke podlage, sem imela težave pri iskanju pravih občutkov. Vsak dan v Cortini je bil boljši, lahko bi bilo še bolje, vendar sem zadovoljna. Danes je bilo veliko bolje smučati kot v nedeljo. Veliko bolje sem lahko izkoriščala moči, ki jih imam na voljo. Toda če si preveč grob, je takoj vse veliko počasnejše. Vonnova je na teh podlagah razred zase. Ustvarjena je za hitre discipline, ima izjemen občutek in material, ki ga ima na voljo, s tem pa je v smuku nepremagljiva oziroma skoraj nepremagljiva. Linije vožnje niso tako pomembne, kot je prav ta njen občutek," je dejala Mazejeva.

»Ta rekord je za zgodovino«

Glavna vest dneva je bila prav rekordna zmaga Vonnove. "Ta rekord je za zgodovino. Nedavno si nisem mislila, da ga bom lahko kdaj dosegla. Tako dolgo je že veljal in je pomemben mejnik ne le zame, ampak tudi za šport. Mislim, da bo nov rekord veljal naslednjih 35 let. Dosegla sem ga na progi, ki jo imam zelo rada in na kateri sem bila prvič med prvo trojico, ter tudi po dolgi odsotnosti zaradi poškodb," je po slavju na progi Olympia delle Tofane dejala Vonnova.

Olimpijska smukaška zmagovalka iz leta 2010 in svetovna prvakinja leta 2009 skoraj leto in pol ni tekmovala, preden se je ob koncu lanskega leta po poškodbah ponovno vrnila v belo karavano. Do zgodovinskega mejnika je štirikratna skupna zmagovalka pokala prišla na prizorišču, na katerem je pred enajstimi leti prvič stopila na zmagovalne stopničke.

Na tekmi tudi Tiger Woods

Njen uspeh je proslavila celotna družina, tako mama in mačeha kot tudi oče in očim ter sestra in njen fant, zvezdnik golfa Tiger Woods. Leta 2007 se je tekmovalka z dekliškim priimkom Kildow poročila z nekdanjim smučarjem Thomasom Vonnom, ločila pa sta se štiri leta kasneje; zadnja leta prijateljuje z Woodsom.

"Nisem imela pojma, da bo Tiger danes prišel v Italijo. Poslal mi je le SMS in mi zaželel srečo. Potem pa tako presenečenje. Res lepo, da me je prišel spodbujat v Cortino," je bila vesela in presenečena Vonnova. Štirinajstkratni zmagovalec največjih golf turnirjev na svetu je zanjo stiskal pesti v ciljnem prostoru, zamaskiran s kapuco in sončnimi očali.

Svetovni pokal smučark se bo nadaljeval v soboto, ko bo v St. Moritzu na programu smuk.