Potem ko v soboto zaradi novozapadlega snega v Cortini d'Ampezzo niso mogli izpeljati smuka, je bil včerajšnji dan v znamenju Lindsey Vonn in številke 62. S slavjem na italijanskem smučišču je namreč dosegla 62. zmago za svetovni pokal, s čimer je izenačila rekord Avstrijke Annemarie Moser-Pröll. Američanka si je oddahnila, kajti v minulih tednih in mesecih so jo obremenjevali pogovori o rekordu, ki ga lahko preseže že danes. Ob 10.45 bo namreč superveleslalom, ki bi moral biti po prvotnem sporedu včeraj. Tina Maze bo imela startno številko 19.

Včeraj Črnjanka ni bila navdušena nad petim mestom, a prav tako ne posebno razočarana. Razmere ji niso bile po volji. Na mehki snežni podlagi se praviloma znajde slabše kot na trši, nima namreč razvitega tako dobrega občutka za drsenje po mehkejšem snegu kot Vonnova, ki je v tej prvini že od nekdaj najboljša. To je bilo vidno tudi tokrat. »Na takšni podlagi, ki je bila v spodnjem delu, preveč pritiskam na smuči in zato izgubljam hitrost. Tako je bilo že v Val d'Iseru. Vseeno skušam narediti najbolje, kar se da. Tudi ta rezultat je soliden. V spodnjem delu proge sem smučala preveč zunaj idealne linije in zapeljala v nezglajen sneg, kar me je zavrlo,« je pojasnila Tina Maze, ki ji je med dobitnicami točk družbo delala Ilka Štuhec, a le na 30. mestu. Vanja Brodnik je ostala praznih rok. Vse tri Slovenke bodo na startu tudi danes, pridružila se jim bo še Ana Drev. Mazejeva se današnje preizkušnje veseli, saj si obeta, kot pravi, manj dolgočasno progo z več zavoji.

Včeraj je tudi Mazejeva, ki je povečala prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala (drugouvrščena Mikaela Shiffrin zaostaja 317 točk), občudovala rekord Lindsey Vonn. »Uspel ji je izjemen dosežek, spisala je lepo zgodbo. Ponosna sem, da sem v tem trenutku na tem mestu in da sem jo tolikokrat premagala,« je dejala dvakratna olimpijska prvakinja, medtem ko se je Vonnovi smejalo. Mejnik je dosegla pred očmi celotne družine, a ne tudi partnerja Tigerja Woodsa. »Velikega slavja ne načrtujem. Morda si bomo z družinskimi člani privoščili pico,« je dejala Lindsey Vonn. Dodala je, da ji več od rekorda pomeni zlata olimpijska kolajna, in priznala, da je bila zaradi rekorda, ki ga je lovila, na startu živčna. »Skušam dobiti čim več tekem, ne glede na to, koliko zmag imam v vsej karieri. Zato je bilo obremenjujoče, ko se je o rekordu toliko poročalo v medijih. Vesela sem, ker o tem zdaj lahko nehamo govoriti,« je dejala zmagovalka 32 smukov, 20 superveleslalomov, treh veleslalomov, dveh slalomov in petih kombinacij. Prvič je na tekmi za svetovni pokal nastopila leta 2000, prvo zmago pa dosegla pet let po tem. V primerjavi z Moser-Pröllovo je imela na voljo več priložnosti za zmage, kajti Avstrijka ni smučala na superveleslalomih, ker jih takrat še ni bilo.