Čeprav so pohištveni elementi brez vsakršnih ročk zelo priljubljeni, pa so za vse tiste, ki se zavedajo nepraktičnosti takšnih kosov, na voljo tudi drugačne rešitve – s poudarjenimi ročaji. Če boste izbrali to možnost, boste letos znova v trendu, hkrati pa boste rešili težave z uporabnostjo. Ročaji postajajo čedalje pomembnejši del pohištva: poudarjeni so z velikostjo, obliko, barvo ali načinom postavitve. Pri izbiri je najpomembnejše, da sta oblika posameznega kosa pohištva in ročaj skladnega videza.

Poudarjeni z barvo ali razsvetljavo

Poleg montaže izbranih ročk lahko izberemo tudi vgradnjo v ličnico. Takšna vdelana ročka ne zavzema prostora, temveč je sestavni del odpiralne površine. Lahko jo poudarimo z barvo, vdolbino ali izboklino, sicer pa je iz istega materiala kot pohištvo. Zelo prefinjen in eleganten način za poudarjanje ročajev, ki so vključeni v površino, je vgradnja LED-razsvetljave. Tako je območje ličnic posebno oblikovano: tam je nameščen svetlobni trak, ki ima poleg odpiranja omarice še poudarjeno dekorativno vlogo.

Za razgiban videz pohištva

Pri izbiri regala za dnevno sobo, ki ima večje število vratc, se lahko poigrate s površinami in ročaji na način »polno – prazno«. Polno predstavljajo ličnice z ročaji, prazno pa tiste z odprtimi policami. S tako postavitvijo ročajev boste dodatno razgibali regal. Priljubljeni so ročaji v obliki kvadrata. Njihov videz je identičen ročajem iz 80. let prejšnjega stoletja, dimenzije pa so malenkost večje. Najdemo jih na vseh kosih pohištva: kopalniškem, garderobnem, kuhinjskem … Zaradi pravilne geometrične oblike so kot nalašč za moderno zasnovana stanovanja.

Poigrajte se z materiali in oblikami

Temno pohištvo boste osvežili z ročaji v kontrastni barvi ali materialu. Tako bodo postali dominanten del pohištva, zato namenite nekaj pozornosti izbiri primerne oblike. Kadar potrebujete večje število ročk, izberite takšne umirjenih oblik. Tudi če boste izbrali majhne okrogle ročaje, se poigrajte z dinamiko njihove postavitve. Sledijo naj nenavadni obliki pohištva in so lahko postavljeni nepravilno in razigrano.

Vir: www.interijernet.hr