Velika ponudba cenovno ugodne konfekcije je povzročila, da šivalni stroj nima več take vloge kot včasih, saj od domačega šivanja skorajda ni več koristi. Kljub temu pa je še vedno precej ljudi, ki želijo biti ustvarjalni in s predelavo starih oblačil in drugega tekstila tudi trajnostno naravnani.

Osnovni modeli za začetnike in preprosto šivanje

Na uporabnost stroja vplivajo tako njegove osnovne lastnosti kot opremljenost z dodatki. Stroji so lahko elektronski, z zaslonom na dotik ali mehanski z navadnimi gumbi. Medtem ko smo pri mehanskih izvedbah nekoliko omejeni pri izbiri programov, saj nekatere ne dopuščajo niti variacije dolžine in širine šivov, pa omogočajo elektronski stroji precej širši nabor šivov in njihovih kombinacij in variacij. Zato so osnovni modeli strojev predvideni za začetnike in tiste, ki želijo uporabljati stroj zgolj za enostavno šivanje, in so cenovno dostopnejši (od 80 evrov in več).

Več funkcij za zahtevnejše kupce

Stroji za zahtevnejše kupce imajo posebno izvlečno ploščo, na kateri so s sliko predstavljeni vsi šivi, da lažje izberemo program šivanja. Tudi gumb za začetek in ustavitev šivanja je privilegij dražjih modelov, čeprav je funkcija zelo primerna tudi za začetnike in bi bila dobrodošla tudi pri osnovnih modelih. Razlik med stroji je še veliko. Ena pomembnih je nadzor nad hitrostjo šivanja.

Dodatki za večjo uporabnost

Med pomembnimi dodatki, ki so ključni za uporabnost stroja, so dodatki za izdelavo različnih posebnih šivov (na primer dvojna igla za dvonitni robni šiv, igla z okroglo konico za šivanje džersija ...) in različne šivalne tačke za nekatere šive ali posebna opravila, kot so šivanje gumbov, izdelava gumbnic in všivanje zadrge. Za lažje šivanje velikih površin lahko strojem povečamo osnovno delovno površino, rešitve pa so boljše in slabše. Pri šivanju ozkih, cevastih oblik (rokavi, hlačnice) pa prav nasprotno, potrebujemo ožjo delovno površino, neke vrste "roko". Tudi te izvedbe so pri posameznih strojih različne.

Največ težav s kakovostjo šivanja

Bolj kot podatek o tem, koliko in katere šive zmorejo stroji, je pomembna kakovost šivanja: kako enakomerno in brezhibno šivajo različne tekstilne materiale in kako se obnašajo pri šivanju tankih, raztegljivih ali in debelih tekstilij. Preizkuševalci so na testu, ki ga je objavila Zveza potrošnikov Slovenije (njenim članom je brezplačno dostopen tukaj), največ težav opazili pri neenakomernih šivih, preskakovanju in spreminjanju dolžine in smeri šivanja, nabiranju blaga in pojavu zank, seveda pa je bil najtrši oreh za večino šivanje gumbnic.

Enostavna uporaba, navodila pa niso vedno razumljiva

Preizkuševalci so z uporabo strojev v praksi preverjali, kako enostavni in nezahtevni so šivalni stroji za delo. Preverjali pa so tudi, ali so v navodilih za uporabo, ki so priložena strojem, vse pomembne informacije, opozorila in napotki za delo. Ocenjevali so tudi berljivost ter razumljivost besedila, kjer se niso vsi izkazali, saj so bila marsikje navodila pomanjkljiva, neurejena in zato slabo razumljiva.

Vzdržljivi, a glasni

Šivalni stroji so vzdržljivi, vendar so med delovanjem precej glasni. Če računamo, da lahko ob šivalnem stroju včasih presedimo tudi po nekaj ur, potem je razumljivo, da šivanje na preglasnem stroju močno utruja. Da so proizvajalci pri cenejših modelih namenili tej lastnosti manj pozornosti, ni presenetljivo, a vrednosti presegajo mejo sprejemljivega. V Zvezi potrošnikov uporabnikom priporočajo, da glasnejše modele uporabljajo krajši čas oziroma si med šivanjem vzamejo več premorov.

Vir: www.zps.si