Kljub moderni tehnologiji nekateri stari predmeti, ki jih najdemo doma, dejansko delujejo bolje kot njihove novejše različice. Starejši modeli so namreč trpežnejši, medtem ko se vam bodo novejši hitreje pokvarili, morda pa bodo tudi delovali slabše. Življenjska doba izdelkov je namreč vse krajša zavoljo večje prodaje.

Ventilator s kovinskim propelerjem

Med kakovostnejšimi izdelki, ki trajajo dolgo časa, so se tako znašli ventilatorji s kovinskimi propelerji. Danes običajno izdelujejo ventilatorje s plastičnimi propelerji, kar pa ni ravno najboljša rešitev, saj se hitro zlomijo oziroma pokvarijo. Če pa boste poiskali star model, ki je tudi bolj kakovosten, bo zdržal dlje, vi pa boste zanj odšteli manj, kot bi sicer za novega.

vetilator.jpg

Šivalni stroj

Če imate na podstrešju vintage šivalni stroj, ga nikar ne zavrzite, saj je skoraj neuničljiv. Z njim lahko šivate tudi težje in trše materiale - za razliko od modernejših modelov šivalnih strojev, ki vsebujejo hitro zlomljive plastične dele. Stare šivalne stroje cenijo tako zbiratelji starin kot poznavalci kvalitetnih proizvodov.

Ponve iz litega železa in avdiooprema

Na seznamu so se znašle tudi ponve iz litega železa, ki so boljše stare kot nove, in starinska avdiooprema iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja, kot so ojačevalniki zvoka in predvajalniki. Strokovnjaki trdijo, da je tovrstna oprema brezčasna, poceni in vzdržljiva; medtem ko se novejša oprema hitreje pokvari, stala pa vas bo ogromno.

vintage_predvajalnik.jpg

Starinsko pohištvo

Kosi elegantnega pohištva iz masivnega lesa, izdelani v letih od 1930 do 1960, veljajo za izredno cenjene in trpežne. Tudi če so rahlo obrabljeni, naj vas to ne ovira, da svoje bivalne prostore opremite ravno s kakovostnim starim pohištvom, po katerem tako hrepenijo zbiralci.