V težkih razmerah so se tokrat pri vrhu znašla presenetljiva imena, glavnih favoritinj Lindsey Vonnove in Tine Maze pa ni bilo med najboljšimi.

Na zaradi megle v zgornjem delu močno skrajšani progi Olympia delle Tofane, glede na četrtkov trening za skoraj pol minute, je Mazejeva zabeležila drugo najslabšo uvrstitev zime in čeprav je pred dnevi izjavila, da je smuk v Cortini najlepši in njen najljubši, bo današnji nastop verjetno poskušala čim prej pozabiti, saj je bila z zaostankom 0,95 sekunde le 13., ne dosti boljša pa je bila Vonnova, ki je z zaostankom 0,88 sekunde zasedla 10. mesto.

Maze: Če jutri tekma bo, bom ponovno ciljala na najvišja mesta

"Danes je vreme odigralo svojo vlogo, tudi sneženje. Vsi smo malo šokirani nad zaostankom. Morali se bomo pogovoriti, kaj je šlo narobe. Dejstvo pa je, da vidljivost ni bila najboljša, pri tistih pri vrhu je bilo sončno in to je gotovo odigralo svojo vlogo. Ko sneži, si gotovo počasnejši, ni pravega drsenja in skušaš narediti vse, kar je mogoče. Zgornji del je res lep in če ni tega dela, smuk postane zelo monoton in nezanimiv. Škoda, ker so morali progo skrajšati. Upam, da bo jutri bolje. Pričakujejo sicer meter novega snega danes ponoči. Nihče ne ve, kaj se bo zgodilo. Če tekma bo, bom gotovo ponovno ciljala na najvišja mesta," je dejala Tina Maze.

Najboljši izid dneva je dosegla Fanchinijeva, kar je šele njena druga zmaga v pokalu po slavju v Lake Louisu leta 2005. Devetindvajsetletna Italijanka je bila četrta že na treningu. Presenetila je Larisa Yurkiw, ki se je šele petič uvrstila med deseterico, najvišje pred tem pa je bila na četrtem mestu v domačem Lake Louisu na začetku decembra lani.

Na startu sta bili še dve Slovenki, Ilka Štuhec je z zaostankom 1,74 sekunde pristala na 29. mestu in osvojila novi točki, Vanja Brodnik (+2,09) pa je bila prepočasna za najboljšo trideseterico, končala je na 37. mestu.

Mazejeva je kljub zanjo slabšem dosežku povečala vodstvo v skupnem seštevku pokala. Pred drugouvrščeno Američanko Mikaelo Shiffrin ima sedaj 272 točk prednosti, tretja je branilka velikega kristalnega globusa Avstrijka Anna Fenninger, danes 5., ki pa zaostaja že za 345 točk.