Tina Maze še naprej striže krila tekmicam. S stabilnostjo in mirnostjo, s kakršnima se je predstavila v torek v Flachauu, ko je nočni slalom končala na drugem mestu, skrbi, da sploh ni več govora o skupni zmagovalki svetovnega pokala. Za zdaj na terenu še ni bilo mogoče najti sogovornika, ki bi napovedal, da bodo rezultati Tine Maze proti koncu sezone bledeli, da se bo dvignila katera od največjih tekmic ter da bo boj postal vsaj bolj izenačen. Vsi v en glas poudarjajo, da je veliki kristalni globus oddan, da pri ženskah ostaja le še boj za male globuse, ki jih bodo prejele najboljše alpske smučarke 22. marca v Meribelu, kjer bo zadnja tekma finala svetovnega pokala.

Nekaj negotovosti je bilo prisotne pri Črnjanki na zadnjih tekmah lanskega leta in prvi letošnji v Zagrebu. Njen post uvrstitev na zmagovalni oder je trajal bržčas tudi zavoljo odpadlih tekem v Bad Kleinkirchheimu od 21. decembra, ko je bila tretja na superveleslalomu v Val d'Iseru (po tem je dosegla uvrstitve na sedmo, šesto in peto mesto). Niz 23 dni je bil Črnjanko neobičajno dolg. Nihče sicer ni pomislil, da je izgubila občutke na snegu, je bila pa videti brez energije.

V torek ponoči so v Flachauu odpadli zadnji dvomi. Tina Maze se je pokazala polna energije. »V čem je skrivnost? Da sem bila končno nekaj dni zdrava. Zgolj v tem. Sicer me trenutno malce boli grlo. Moram paziti, da spet ne zbolim,« pravi Tina Maze. »Glede na to, da imam dobre občutke pri velikih hitrostih, ne vidim razloga, zakaj bi imela v Cortini d'Ampezzo težave pri prehodu s slalomskih na smukaške smuči. Cortina je zelo pri srcu predvsem Andrei Massiju in tudi meni. Dolomitski hribi so zame nekaj posebnega, smuk v Cortini pa je eden najlepših na svetu. Vsaj med tistimi, ki sem jih presmučala po svetu,« se je včeraj optimistično odpravila na italijansko prizorišče Tina Maze.

»Stvari se obračajo na bolje. Preboleli smo nekatere težave. Sem optimist. V Flachauu je Tina znova pokazala, da je izjemno inteligentna smučarka, ki se odlično znajde tudi na terenih, ki niso idealno pripravljeni. Upoštevala je vsa navodila, dala dobre informacije serviserju in rezultat je bil na dlani,« se je ozrl na zadnjo preizkušnjo Andrea Massi. »Naslednje preizkušnje so tik pred vrati, saj nas pred preizkušnjami v Cortini čaka le današnji trening. Ne vidim nobene težave, ker si tekme sledijo v tako hitrem tempu. Tina potrebuje le en res kvaliteten trening in bo dobra tudi na tekmi. Veseli nas, da je opravila dva odlična treninga v Bad Kleinkirchheimu, na podlagi katerih bo lahko napadla tudi v Cortini,« je odločen Massi.

Italijanski trener Valerio Ghirardi je slikovito opisal svoj pogled dosedanjega dela svetovnega pokala: »Kje je skrivnost Tininega zadnjega uspeha? Skrivnosti ni. To je življenje, v katerem so vzponi in padci. Trenutno se vzpenjamo, nekoč bomo spet padli. Tedaj bo pomembno, da bomo stopili skupaj, kaj spremenili, napolnili baterije ter šli naprej.« Da v ekipi dejansko vlada optimizem, z izjavami dokazuje tudi Ghirardi: »Tina je zelo močna v glavi. S tem mislim, da zna hitro preklopiti med vsemi disciplinami, kar je njena odlika in hkrati največja prednost pred tekmicami. Vem, da se v hitrih disciplinah dobro počuti, kar je pokazala na dveh treningih v Bad Kleinkirchheimu. Zame je najpomembnejše, da smo včeraj v Cortino pripotovali z napolnjenimi baterijami,« je sklenil italijanski strokovnjak.

Nasmešek se je po tekmi v Flachau prikradel tudi na obraz Rasta Ažnoha, glavnega trenerja v slovenski ženski reprezentanci. Ana Bucik je z 21. mestom dosegla uvrstitev kariere, Katarina Lavtar pa je naredila slalomski korak naprej. To dokazuje, da so pri ženskah vidni majhni, a sistematski premiki. »Vesel sem, ker je Ana na drugi progi pokazala večjo sproščenost kot v Areju. Še bolj vesel bi bil, če bi se na drugo progo uvrstila tudi Katarina Lavtar, a je po drugi strani tudi ona pokazala, da je blizu uresničitve ciljev,« pravi Ažnoh, ki se zaveda, da imata slovenski tekmovalki v slalomu previsoki startni številki za še odmevnejše uspehe. »Ana se je v Flachauu uvrstila v finale z daleč najvišjo startno številko med vsemi (59, op. p.). Njen naslednji korak bo izboljšanje startnega izhodišča, kar bo skušala storiti na tekmah nižjega ranga. Verjamem, da ji bo uspelo tudi to, da bomo lahko o naslednjih korakih naprej govorili že v tej sezoni. Ana bo imela zelo natrpan program. Kar zadeva hitre preizkušnje v Cortini, bi si osebno želel kakšnega treninga več, saj bomo imeli zaradi razširjenega programa zelo natrpan urnik z dvema smukoma (prvi bo jutri ob 9.30, drugi pojutrišnjem ob 10.30, op. p.) in superveleslalomom (nedelja, ob 11. uri, op. p.). Če bosta Ilka Štuhec in Vanja Brodnik zdravi, bosta lahko tudi oni pokazali rezultatski napredek.«

Moški del svetovnega pokala se bo nadaljeval v Wengnu, kjer bo danes drugi trening smuka, jutri superkombinacija (od Slovencev bodo nastopili Martin Čater, Štefan Hadalin in Klemen Kosi), v soboto smuk in v nedeljo slalom. Največ prahu dvigata Bode Miller in Aksel Lund Svindal. Prvi se je po operaciji okleščenega živca na hrbtenici že pojavil na startu v Wengnu, Svindal pa se je slabe tri mesece po operaciji ahilove tetive že postavil na smuči.