Nepravilno rokovanje z elektriko

Resno lahko ogrožamo sebe in svojo družino, če nismo previdni pri upravljanju električnih naprav in vzdrževanju električne napeljave. Pogosto lahko v prostorih najdemo preperele in obrabljene kable ali izpostavljene vtičnice in stikala, ki so komaj še na svojem mestu. Velika nevarnost nastopi v primeru poplave, saj pride voda v poplavljeni kleti ali kopalnici v stik z elektriko in takrat nas lahko ubije. Zato je naloga lastnikov domov, da redno vzdržujejo električne naprave, stikala, vtičnice in varovalke. Pri vsaki menjavi stikal ali sijalk je treba najprej izključiti tok in varovalke; če ne veste, kaj točno delate, raje prikličite profesionalnega električarja.

Smrtonosni plini brez vonja

Vsi gremo ponoči spat, vendar se vsako leto kdo od nas nikoli več ne zbudi zaradi tihega ubijalca − plina. Najnevarnejša je zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki ga oddajajo pokvarjene naprave na gorivo, kot so peči, štedilniki, grelniki vode in sobni grelniki. Eden od načinov zaščite je, da poskrbite za pravilno in kakovostno prezračevanje izpustov teh aparatov; preverite pa tudi, ali so zračniki nepoškodovani ter so brez razpok in vrzeli. Tudi pri menjavi plinskih bomb se moramo dobro prepričati, da ne prihaja do nenadzorovanega puščanja. In kar je najpomembnejše: namestite standardni detektor ogljikovega monoksida, saj je to majhen strošek in najučinkovitejši način za zaščito vaše družine pred smrtonosnim plinom.

Razpadajoča tla terase, nestabilno ostrešje in druge konstrukcije

Bodite pozorni! Pomembno je, da redno pregledujete streho, talne obloge na terasi in verandi, stabilnost vrtne hišice in drugih konstrukcij ter po potrebi zamenjate zarjavele in poškodovane kovinske dele z elementi iz nerjavečega jekla ali vroče pocinkanimi deli. So namreč bolj odporni proti rji in ne reagirajo neugodno z bakrom v obdelanem lesu. Les primerno vzdržujte z lakiranjem in po potrebi z zdravljenjem.

Nevarni metan

Strupeni plini iz kanalizacije v bližini vašega doma ali v njem ne ustvarijo le neprijetnega vonja, vdihovanje metana, ki je med mešanico plinov (plin sam je sicer brez vonja), lahko povzroči težak glavobol, težave s koncentracijo in noro razbijanje srca. Še huje je, če se metan nakopiči v vašem domu in lahko samo z iskrico povzročite, da se vžge. Če vonjate neprijeten vonj iz kanalizacije, če so cevi v kopalnici starejše ali vam morda smrdijo vodne armature, se prepričajte, da v ceveh ni poškodb in da vsi priključki delujejo. Dobro in redno prezračevanje ter popravilo cevi samo z lepilnim trakom in brisačo ni prava pot.