Čeprav je za slovensko reprezentanco v smučarskih skokih naporen ritem z novoletno turnejo in polovičnim sporedom poletov na Kulmu, za tekmovalce ni počitka. Že včeraj zgodaj zjutraj so imeli kondicijski trening na stadionu v Kranju. »Kakšen mraz neki. Bilo je prijetno, saj je na Gorenjskem sijalo sonce,« je pripomnil Peter Prevc. Nato so v skladu s tradicijo v Ljubljani odprli šampanjec in razrezali torto za troje stopničke Petra Prevca na novoletni turneji ter ene Jurija Tepeša na poletih na Kulmu. Že jutri bodo odpotovali na poljsko turnejo s tekmami v Wisli (četrtek) in Zakopanih (sobota in nedelja).

»Zelo sem zadovoljen s tem, kar smo dosegli na novoletni turneji in na Kulmu. Škoda, da je odpadla nedeljska tekma na Kulmu. Upam, da jo bodo nadomestili na poletih v Vikersundu. Moč slovenske ekipe se kaže v tem, da je že devet tekmovalcev osvojilo točke svetovnega pokala. Nekateri so še dolžniki, a sezona je še dolga in hitro se lahko obrne na bolje,« meni selektor slovenske reprezentance Goran Janus po 15 od 37 tekem za svetovni pokal, vmes pa bo še svetovno prvenstvo v Falunu. Janus je prepričan, da je ekipa dobro pripravljena, najboljši trening pa tekma, zato slovenska reprezentanca ne bo imela posebnih priprav za nastop na svetovnem prvenstvu.

Moč slovenske ekipe se kaže tudi v tem, da se na mestu najboljšega Slovenca na tekmi izmenjujejo Prevc, Damjan, Pungertar in Tepeš. »Čakamo še Kranjca, ki je dobro pripravljen, a je imel na Kulmu smolo z vetrom. Kot trener uživam, enako pa tudi tekmovalci. Na vsaki tekmi se je treba boriti do maksimuma,« razmišlja Janus.

Med tekmovalci, ki so v skupnem seštevku svetovnega pokala med najboljšo deseterico, je brez zmage edino tretjeuvrščeni Peter Prevc, ki je bil na stopničkah le trikrat (eno drugo in dve tretji mesti). »Moramo biti potrpežljivi in imeti tudi kanček športne sreče. Prevčevi skoki so na višji ravni, kot so bili lani v tem času, predvsem je bolj konstanten. Na njegovo zmago bo treba še malo počakati,« je pojasnil Janus. Ne obremenjuje se s tem, da je imel Prevc na večini tekem nižjo zaletno hitrost kot najboljši. »Vsak serviser dela po najboljših močeh. Hitrost niha zaradi različnih profilov skakalnic in Petrovega počutja. Na Kulmu je že imel enake hitrosti kot najboljši v zahtevnih razmerah, saj je tekmovalce zelo treslo po zaletni smučini,« je ostal miren Janus.

Letošnji izkupiček točk Slovenije v primerjavi z lani je boljši, a slovensko strokovno vodstvo ni povsem zadovoljno, saj je v pokalu narodov na četrtem mestu za Nemčijo, Avstrijo in Norveško. Prevc v skupnem seštevku svetovnega pokala za vodilnim Avstrijcem Hayboeckom zastaja 70 točk. »Za Norvežani v pokalu narodov zaostajamo le dobrih 200 točk, za preboj navzgor bo treba pridno nabirati točke. Z rumeno majico med posamezniki se ne obremenjujemo. Prepustimo se toku dogodkov. Tekem je še veliko, razlike so majhne, zato se tekmovalci izmenjavajo na mestih. Ni tekmovalca, ki bi odstopal, kar daje tekmam še večji čar. Obračun bomo naredili po finalu v Planici,« razmišlja Janus. Posebej je izpostavil, da tudi konkurenca ne počiva in trdo dela. Številne reprezentance so neposredno s Kulma odpotovale na trening v Wislo. Tam bo tekmovalni spored zgoščen v en dan s treningom, kvalifikacijami, poskusnim skokom in tekmo.