Manjši otroci v večini primerov radi pomagajo staršem, saj jim je delo zanimivo, hkrati pa so veseli, ko stvari počnejo z mamo in očetom. Seveda boste malčkom zadali lažja opravila, ko pa malo odrastejo, lahko poprimejo tudi za kaj težjega.

Kakšna dela jim lahko naložite?

Mlajši otroci vam lahko pomagajo v pralni stroj zlagati perilo, pometejo lahko tudi tla, v trgovini pa polnijo voziček. Če se bodo že od malega naučili pomagati, bodo bolj sodelovali tudi nekaj let kasneje. Starejšim otrokom lahko naredite tedenski razpored (ki naj se ga drži kar vsa družina); tako bo tudi videl, da mora vsakdo pomagati pri gospodinjskih opravilih, hkrati pa se bo učil odgovornosti.

Kako otroka motivirati?

Nikar ne pričakujte, da bo otrok naloge opravil tako kot vi. Zavedajte se, da vam le pomaga. Po vsakem končanem opravilu ga pohvalite. Motivirate pa ga lahko tudi z obljubami ali nagradami – obiskom kina, živalskega vrta, parka ali sladoledom.

Kaj če otrok nima volje za pomoč?

Ne zgodi se redko, da se otroci razjezijo in se nočejo lotiti naročene naloge. V večini primerov se tako obnašajo otroci, ki prehajajo v puberteto, ali pa so že muhasti najstniki. Kako si lahko pomagate? Če vaš sin noče pospraviti svoje sobe, ker se mu ne ljubi, mu drugič, ko vas prosi, da ga peljete k prijatelju, odvrnite, da se pa zdaj vam ne ljubi. Podobno lahko ravnate tudi z mlajšimi otroki – če ne želijo sodelovati pri nakupovanju, na koncu pač ne bodo dobili najljubših piškotov.

Še nekaj dodatnih nasvetov

Otroka ne prekinjajte med igro. Najbolje je, če mu vnaprej poveste, kdaj ga boste potrebovali in za kakšno opravilo. Tako se lahko tudi otrok organizira. Odlična ideja je tudi ponuditi mu več možnosti – naj posesa hišo ali pa naj pralni stroj napolni z umazanim perilom. Za navajanje otrok na odgovornost in pomoč pri delu potrebujete veliko truda in potrpljenja. A nikar ne obupajte. Če boste s tem začeli, ko bo otrok majhen, mu boste vsadili potrebne navade, družini pa boste olajšali delo v gospodinjstvu.