Kljub temu da je sladka in omamna, je njen nastanek povezan z vojno. Leta 1855 je v krimski vojni potekala bitka za Malakov, v kateri so se bojevale francoske enote proti Rusom. Malakov je bila utrdba blizu Savastopola in njeno obleganje ter francosko zavzetje je bila ena prvih vojnih zgodb, o kateri so dnevno poročali evropski časopisi. Zato je Malakov postalo v evropskih domovih znano ime.

Celo tako znano, da je poveljniku francoskih čet maršalu Aimableju Jeanu Jacquesu Pélissierju po vrnitvi iz vojne Napoleon dodelil naziv grof Malakov. Njemu v čast naj bi na Dunaju nastala tudi slavna tiramisuju podobna torta. Čeprav jo še vedno pripisujejo slavni dunajski slaščičarski šoli, je verjetno njen izvor kljub vsemu ruski in so jo le preimenovali v čast vojnega junaka. Zelo podobno slaščico so namreč poznali pod imenom ruska šarlota. Za carja Aleksandra I. naj bi jo malo pred krimsko vojno izumil dvorni francoski kuhar Marie Antoine Careme.

Nekateri zgodovinarji celo trdijo, da je bila posvečena Aleksandrovi svakinji princesi Charlotte of Mecklenburg - Strelitz, ženi britanskega kralja Jurija III.

Kakor koli, kremno torto so skupaj z zmago francoski vojaki ponesli v Evropo, in čeprav je dandanes malce pozabljena slaščica, je bila v 19. stoletju ena najpriljubljenejših tort evropske aristokracije.