V dvajsetih letih 20. stoletja so se začele japonske gospodinje spraševati, kako to, da ne morejo imeti tako kot njihove zahodnjaške kolegice enega noža za vse. Poleg tega so tradicionalni japonski noži dragi in niso si več mogle privoščiti celega seta nožev. Praktični Japonci so nato takoj skombinirali svoj nož za zelenjavo nakiri in japonsko različico francoskega kuharskega noža gyuto. Nastal je santoku, kar v prevodu pomeni »tri vrline«: reže, seklja in kocka. Poleg tega še odlično reže na trakove. In to meso in zelenjavo. Inovacija se je v hipu razširila ne le po Aziji, omrežila je tudi zahodnjaške kuharje, ki so vedno z zavidanjem zrli na japonski izbor nožev.

Značilnost noža santoku je, da ima konico zaobljeno pod kotom 60 stopinj, na rezilu pa ima majhne vdolbine, ki onemogočajo lepljenje narezane hrane na nož. Je manjši in lažji kot nož kuharskih šefov, zato je priročen, njegova uporaba pa je bolj preprosta, kot velja za tradicionalne japonske nože. Kljub temu je ob začetku uporabe potrebne malce previdnosti.

Policisti so ji prinesli sendvič

Na Novi Zelandiji je policijska patrulja nedavno dobila nenavadno nalogo: ostareli 90-letni gospe so morali prinesti sendvič. Gospa, ki živi sama, je zbolela in ni mogla iz hiše, zato ji je zmanjkalo hrane. Tri dni je zaman telefonirala v različne trgovine, da bi ji prinesli hrano, nato pa je obupana in lačna poklicala policijo. Ti so se odzvali na klic, saj je gospa potrebovala pomoč. Iz bližnje trgovine so ji prinesli sendvič. Kot so dejali, bi ji tudi kaj skuhali v svoji čajni kuhinji, če bi bilo treba.

Prepovedali picerijo New York

Patrioti iz mesta Belogorsk na ruskem daljnem vzhodu so bili ogorčeni, ko je njihov sokrajan odprl picerijo New York. V duhu hladnih odnosov med državama so začeli zbirati podpise za peticijo oblastem, naj lastnika prisilijo, da spremeni ime picerije. Še bolj kot ime jih je razjezilo, da je notranja dekoracija picerije poveličevala ameriške simbole, denimo Kip svobode, in da so se pice imenovale po ameriških mestih. Ni znano, ali so mestne oblasti posredovale pri lastniku, a ta je ime lokala res spremenil v Amur – po regiji, v kateri je mesto Belogorsk.