Že pred Čebaškovo se je v kvalifikacijah poslovila tudi druga slovenska predstavnica na novoletni tekaški turneji; Lea Einfalt je bila 31.

Bjoergova je na letošnjem Touru brez konkurence, na tretji tekmi je vknjižila že tretjo zmago in tako še povečala vodstvo v skupnem seštevku. Znova je tekla v ospredju, si v vsakem delu tekmovanja, tako četrtfinalu kot tudi polfinalu že kmalu pritekla zadostno prednost, ki je vse do cilja ni izpuščala iz rok in nog. Tudi v finalu je pripravila podobno taktiko, hitro krenila s startne črte in narekovala oster ritem, tako da je na koncu lahko celo nekoliko popustila in v miru prečkala ciljno črto.

"Imela sem res močne noge, neverjetno, kako mi gre letos dobro. Znova so bile odlične tudi smuči in vse skupaj je recept za hiter tek. Imam lepo prednost, a me čaka še veliko tekem. Še naprej se bom trudila po najboljših močeh, se borila za končno zmago, naslov na Touru mi namreč še manjka v moji vitrini," je po novi, tokrat že tretji zmagi na tej turneji, dejala Bjoergnova.

Slovenki nista bili blizu najboljšim. Einfaltovo je le 0,69 sekunde ločilo do uvrstitve med najboljših 30 in s tem v zaključne boje, kamor se je z osmim mestom kvalifikacij prepričljivo uvrstila Čebaškova. A v zadnji četrtfinalni skupini ni dobro startala, po manjšem zaostanku je želela prehitro nadoknaditi preveč, se v prvih 200 metrih sama zapletla v padec in sanje o preboju v polfinale so spolzele po snegu. Tekmovanje je nato končala na 26. mestu in kljub temu osvojila nekaj pokalnih točk.

Pellegrino prekrižal načrte Norvežanoma

Moški finale je bil bolj razburljiv. Petter Northug je pogumno krenil s starta, se z močnim soročnim odrivanjem prebil v vodstvo in na ključnih vzpetinah zapiral tekmece ter držal primat vse do zadnjega vzpona, ko je mimo njega "padel" rojak Martin Johnsrud Sundby. A Norvežana sta naredila račun brez krčmarja, mimo njiju je v zadnjih 30 metrih kot blisk švignil Italijan Federico Pellegrino in tako na najlepši možni način povabil navijače v Italijo, kjer se bo turneja nadaljevala že jutri.

Tekaški Tour se bo v sredo nadaljeval v Dobiaccu, ob 13. uri bo na sporedu 10-kilometrski tek za moške, ženske bodo na 5 kilometrov tekle ob 15.20. Preizkušnji bosta v klasični tehniki.