Norvežanke so danes spet pokazale svojo kakovost v sezoni, v kateri še ne poznajo poraza. Z zadnjega mesta je v smučino krenila Bjoergnova in po pričakovanjih v njeni ljubši tehniki slavila kot najhitrejša. Poleg zmage si je priborila še 15 dodatnih sekund prednosti, ki ji bodo na nedeljskem zasledovanju prišle še kako prav.

Dobro je na treh kilometrih v prosti tehniki nastopila slovenska predstavnica Alenka Čebašek, ki je z zaostankom 21,3 sekunde zasedla 12. mesto. V cilj je najprej prišla kot tretja, nato pa je premoč priznala le še devetim tekmicam, od tega petim Norvežankam. Lanska zmagovalka novoletnega Toura Therese Johaug je bila četrta, Ingvild Oestberg pa šesta. Pred Čebaškovo se je na 10. mesto uvrstila štirikratna zmagovalka novoletne turneje, Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je imela pred Slovenko le sekundo naskoka.

Višnarjeva in Fabjanova nastop izpustili

Druga slovenska predstavnica Lea Einfalt je bila 30. med 68 uvrščenimi tekmovalkami. Za najhitrejšo je zaostala 32,5 sekunde, še naprej pa ostaja edino slovensko orožje, ki bo morda letošnjo novoletno turnejo izpeljala do konca, čeprav na tem tekmovanju nastopa prvič, Čebaškova pa tretjič. Obe Slovenki sta letos v svetovnem pokalu že osvajali točke.

Največjo bero teh ima Katja Višnar, ki pa bo Tour izpustila in se raje pripravljala na svetovno prvenstvo konec februarja v Falunu. Za enak korak se je po težavah z virozo in prekomerno utrujenostjo odločila tudi bronasta z olimpijskih iger v Sočiju Vesna Fabjan, bolezen je tik pred začetkom novoletne turneje zdelala tudi Niko Razinger, tako da sta Čebaškova in Einfaltova edini slovenski reprezentantki na tem tekmovanju.

Pri moških slavil Cologna

V moški konkurenci, ki bo na tej turneji minila brez slovenskega zastopstva, je danes zmagal Švicar Dario Cologna. Drugo mesto na štiri kilometre v prosti tehniki je osvojil Šved Calle Halfvarsson z zaostankom petih sekund, tretji pa je bil Norvežan Petter Northug (+5,5). Branilec naslova Martin Johnsrud Sundby je na progi zašel in na koncu zasedel 10. mesto (+11,9).

V Oberstdorfu bo v nedeljo na sporedu zasledovanje na 10 kilometrov v klasični tehniki za ženske, moški bodo tekli na 15 kilometrov.