SpaceX preizkuša nadzorovano vrnitev svojega plovila Falcon 9. Želijo ugotoviti, ali bodo ob povratku uspeli pristati na določenem cilju, nameščenem v Altantiku. Če jim bo podvig uspel, bo to pomenilo revolucijo pri vesoljskih poletih, saj bi inovacija močno zmanjšala stroške poletov. Pri SpaceX o previdni in pravijo, da so možnosti za uspeh polovične.

»Prepričan sem, da bo zelo zanimivo, ampak, kot sem rekel, to je le poskus,« je opozoril Hans Koenigsmann, ki skrbi za zanesljivost misije. »Obstaja možnost, da se vse ne bo izšlo in da bo kaj narobe. To je prvi poskus in tega nikoli ni še nihče preizkušal,« je dejal. Ni pa težava zgolj sama točnost pristanka. Tudi ladja oziroma pristajalna ploščad se mora spopasti z morebitnimi valovi in tokovi, ki lahko ogrozijo uspešen pristanek. V vsakem primeru pa je projekt dolgoročen in pri SpaceX pravijo, da se bodo še naprej trudili izboljšati učinkovitost in zanesljivost tehnologij

Naslednji poskus izstrelitve v petek

Podjetje, ki ima sedež v Kalifornij, vodi pa ga internetni podjetnik Elon Musk, bi lahko vnovič poskusilo z izstrelitvijo rakete v petek ob 11.09 po srednjeevropskem času, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje je doslej opravilo dva poskusa s pristankom rakete v ocean, tokratna izstrelitev pa bo prvi poskus pristanka rakete na pristajališču v oceanu. Dolgoročno si SpaceX želi izdelati rakete, ki bi ob vrnitvi lahko pristale tudi na trdnih tleh.

Sicer pa je primarni namen tokratnega poleta poslati tovorno ladjo Dragon na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS).