Keramične ploščice spreminjajo prostore v unikatne kreacije. Vendar pa je za nekatere ta material prehladen, drugi si želijo spremembe, tretji bi radi nekaj bolj nenavadnega. Obstajajo mnogi materiali, s katerimi lahko učinkovito nadomestimo ploščice; so enostavni za čiščenje in vzdrževanje ter vedno bolj priljubljeni.

Betonska podlaga za industrijski videz

Beton je trpežen, odporen na vodo in enostaven za čiščenje, poleg tega pa je relativno poceni. Betonska tla so lahko monolitna ali sestavljena iz plošč. Ni nujno, da je beton sive barve; z dodajanjem peska, posebnega cementa in barv v betonsko zmes dobimo privlačne nianse, ki se dobro podajo v sodobna, minimalistično opremljena stanovanja ravnih linij z industrijskimi dekorativnimi detajli. Hrapava betonska tla je najbolj enostavno čistiti z metlo ali vlažno krpo, detergenti pa niso priporočljivi, saj jih je težko sprati. Gladke betonske podloge je priporočljivo zaščititi s premazom, kar olajša vzdrževanje. Takšne površine pa so tudi redko spolzke.

Sijajna epoksidna tla

Med vedno bolj priljubljenimi talnimi oblogami je tudi epoksid, ki dobro prenaša mehanske in kemične dražljaje. Poleg lepega videza daje stanovanju unikaten pečat. Ne prepušča vode in je enostaven za vzdrževanje. Odličen je za poslovne interjerje, skladišča, moderne kuhinje in prostorne hodnike. Videti je lahko kot povsem gladka površina ali pa je okrašen z dekorativnimi vzorci.

Ekološki linolej

V zadnjem času je znova moderen linolej, ki je naravni material, sestavljen iz obnovljivih surovin, kot so laneno olje, zmleti ostanki plute, lesa, apnenca, smole in naravni barvni pigmenti, kar mu daje tudi z ekološkega vidika status izjemne talne obloge. Je antialergijska, antistatična in antibakterijska talna obloga izjemne obstojnosti z enostavnim vzdrževanjem. Linolej je topel na dotik, primeren je tudi za montažo na tla s talnim ogrevanjem. Ni pa najbolj primeren za vlažne prostore, zato ga ne priporočajo v kopalnicah. Posebno privlačen je linolej z retro motivi v slogu 70. let minulega stoletja, ki lepo dopolnjuje kuhinje in hodnike.

Poceni vinilne obloge

Poleg linoleja so v čislih tudi vinilne talne obloge. Posebno priljubljene so tiste z videzom kamna, lesa ali keramičnih ploščic. Takšni sintetični podi so relativno poceni, trpežni in enostavni za vzdrževanje.

Steklo na kuhinjskih stenah

Kuhinjske stenske ploščice nad delovnimi pulti, štedilniki in pomivalnimi stroji je zamenjalo steklo. Rešitev je garancija za sodoben in lep videz, hkrati pa je steklo enostavno za vzdrževanje. Zelo lepo pride do izraza enobarvno prozorno ali belo brušeno steklo. Mnogokrat za steklo postavijo fotografije, ki prinašajo v prostor svežino in domačnost.

Barvni laminati

Tudi laminatne talne obloge dajejo kuhinji sodobni nadih. Postavljajo jih med delovne pulte in kuhinjske omarice. Zanimiv učinek bomo dobili, če bodo delovne površine ali vratca kuhinjskih omaric in laminat enake barve.

Vir: www.webgradnja.hr