Bjoergnova tudi danes ničesar ni prepustila naključju. Na zahtevni progi je tekla v svojem ritmu od starta do cilja in se pri tem sploh ni ozirala na zasledovalke. Če je imela po prologu še dodatno pomoč 15 bonus sekund, se z veliko prednostjo ni zadovoljila, to je v cilju še povečala, pred nadaljevanjem turneje pa ima pred najbližjo zasledovalko, rojakinjo Wengovo že več kot minuto naskoka. Bjoergnova kljub izrednim uspehom v svetovnem pokalu, kjer je osvojila že preko 80 posamičnih zmag, ni nikoli zmagala na novoletni turneji, letos se ji ta nasmiha že od prve etape naprej.

"Načrt je bil, da odtečem sama, začela sem pridobivati prednost, po začetnih krogih se je ta še večala. Smuči so bile pripravljene odlično, res neverjetno, tako da velika zahvala serviserjem. Prednost je bila velika, a sem vseeno skušala teči svoj tek. Ta dva dneva sta dober začetek novoletne turneje in prednosti več kot minuto sem zelo vesela," je po zmagi povedala Bjoergnova.

Za njo se je bil oster boj za drugo mesto zgolj med branilko naslova Johaugovo in Wengovo. Slednja je v zadnjem spustu v ciljno ravnino izkoristila večjo telesno težo in fizično moč ter se v seštevku prebila pred reprezentančno kolegico. štirikratna zmagovalka te turneje Poljakinja Justyna Kowalczyk je danes tekla nekaj bolje in se z desetega mesta prebila na šesto.

Slabše sta nastopili Slovenki, ki v skupnem seštevku turneje zaostajata okrog štiri minute. Čebaškova je na progo krenila kot 12., nato pa v cilj prišla v zadnji petnajsterici, za Bjoergnovo je zaostala 4:22 minute. Einfaltova je zaostala 3:42 minute in je skupno 48.

Zahtevna proga v Oberstdorfu je zahtevala tudi svoj davek. Na ledeni ploskvi na enem od spustov je hudo padla Nemka Claudia Nystad. Tekmovalka je pri tem z glavo udarila ob tla in bila nekaj sekund tudi v nezavesti. Zaradi suma pretresa možganov so jo odpeljali v bolnišnico, zanjo pa je letošnji Tour že končan.

Pri moških zmagal Northug

V moški konkurenci je po silovitem finišu zmagal Norvežan Petter Northug (42:01,2). Za njim sta stopničke osvojila še Kanadčan Alex Harvey (+0,6) in Šved Calle Halfvarsson (+0,8). Slovenci na Touru ne nastopajo.

Naslednja etapa tekače in tekačice čaka v torek, ko bosta v švicarskem Val Mustairu na sporedu sprinta v prosti tehniki.