Slovenski adut za visoka mesta Tina Maze je priložnost za zmago ali skok na zmagovalni oder bolj ali manj zapravila že v prvi vožnji, ko je zaostala 1,75 sekunde, povsem identičen zaostanek za Shiffrinovo pa si je Črnjanka prismučala tudi v finalni vožnji. Na koncu je to zadostovalo za 5. mesto. Slovenske barve sta poleg Mazejeve zastopali še Ana Bucik in Katarina Lavtar, obe pa sta odstopili.

Najboljša uvrstitev na zagrebškem slalomu je za Mazejevo še vedno drugo mesto iz leta 2012, krona snežne kraljice pa tako zanjo ostaja en izmed neuresničenih ciljev. Je pa s še vedno zelo solidnim petim mestom osvojila pomembne točke v boju za končni cilj letošnje sezone, zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, a je bila kljub temu po tekmi precej razočarana, saj si je močno želela zmage, ki jo je želela podariti številnim navijačem, ki so jo spodbujali v Zagrebu.

Ob progi so se med navijači zbrali tudi številni nekdanji uspešni slovenski smučarji in smučarke, tudi Jure Franko, dobitnik prve slovenske zimske olimpijske medalje. Franko je dejal, da je najpomembneje, da Mazejeva zbira točke in vrhunske izide, dodal pa tudi, da Mazejeva sama verjetno ne razmišlja tako.

Ni čutila smuči in ni imela samozaupanja, pravi, da je utrujena

"Proga je bila izjemno dobro pripravljena, ledena, in se je bilo potrebno znajti. Meni to ni uspelo in sem imela težave že v prvi vožnji, v drugi je bilo nekoliko lažje, a daleč od idealnega. Nisem čutila smuči, nisem mogla razvijati hitrosti, ker nisem imela samozaupanja. Preveč se trudim, s težavo smučam. Ni prave lahkote, prisotna je utrujenost. Ne morem razvijati hitrosti, kar se na tako dolgi progi pozna. Ko greš na start na tak način, je že pri prvih vratcih zelo težko. Danes sem želela zmagati, smučati bolje, kot sem. Realnost je pač trenutno taka, da tega danes nisem bila sposobna," je menila Mazejeva, peta že po prvem nastopu.

Črnjanka je tako osvojila dodatnih 45 točk ter jih ima skupno že 777. Z novo zmago se je na drugo mesto skupnega seštevka zavihtela 19-letna Američanka Mihaela Shiffrin (545), ki za Mazejevo zaostaja 232 točk. Branilka skupne zmage Avstrijka Anna Fenninger je zdrsnila na tretje mesto, njen zaostanek za Mazejevo pa znaša 290 točk. Kljub temu pa je Mazejeva razmišljala le o današnjem slalomu in velikem zaostanku, ki ga je imela za zmagovalko Shiffrinovo.

Razočarana, ker navijačem ni dala zmage

"Na ledu je vedno tako. Če imaš pravi občutek, potem razviješ velike hitrosti. Če se ne počutiš gotovega vase, če ne zaupaš smučem, oddrsaš med vratci in se potem naredijo tako velike razlike kot danes. Na takih ledenih podlagah se vse bolj potencira. Prišlo je veliko navijačev, ki so si želeli moje zmage. To sem čutila, tudi sama pa sem želela biti prva. Sem razočarana, ker nisem dala navijačem tistega, kar so želeli in sem želela tudi sama. Žal mi danes ni šlo. V zadnjih dveh tednih se počutim zelo utrujena, tudi zaradi nedavne bolezni, ki sem jo prebolela. Ta trenutek sem preveč razočarana, da bi lahko pogled usmerila naprej. Naslednje tekme so mi sicer všeč, na avstrijsko Koroško bo prišlo tudi veliko navijačev," je menila Mazejeva, ki pa kljub utrujenosti ne razmišlja, da bi izpustila kakšno tekmo.

Massi: Tudi z vožnjo učenca smučanja je Tina med prvimi petimi

"V dvoboju z Usainom Boltom tudi sprinter prvega kova na koncu zaostane za dve sekundi, če slabo začne iz startnih blokov, pa je to tek na 100 m. Današnji zaostanek za Shiffrinovo je velik in normalen za tako vožnjo, kot jo je imela Mazejeva. Toda tudi z vožnjo učenca smučanja je Mazejeva med prvimi petimi na svetu. Danes je tako, vendar je tudi boksarski velikan Mohamed Ali kdaj padel, pa vstal in nadaljeval. Tudi mi bomo. Sedaj so na programu hitre discipline. Čeprav smo vedno trdili, da je Mazejeva za tehnične discipline, je postala olimpijska zmagovalka v smuku. Je res izjemna športnica, je pa sedaj malo psihično utrujena," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Massija moti pomanjkanje domoljublja pri Slovencih

Ameriška reprezentanca je nedavno trenirala na domačem prizorišču SP, ki bo februarja letos. Massi si želi, da bi imela njegova varovanka tudi priložnost trenirati v domovini. "Tina Maze je zmagala v Lake Louisu v smuku, potem ko je bila zadnjič na smukaških smučeh avgusta. Tako da ... Rad pa bi izrekel konstruktivno kritiko. Z Rastom Ažnohom sva skušala organizirati slalomski trening, pa so bili v Kranjski Gori in Mariboru izgovori, enkrat da ni bilo elektrike, drugič je bilo premalo snega, tretjič pa preveč. Če bi sam upravljal smučišča, bi šel peš naredit progo za slovenskega Alberta Tombo, kar je Tina Maze. To pomanjkanje domoljubja me moti, nobene želje ni bilo, da bi pripravili trening," je dejal Massi.

Bucikova in Lavtarjeva brez uvrstitve

Če je Tina Maze na prvi progi nastopila kot prva, pa sta se šele povsem ob koncu nastopajočih na progo podali Ana Bucik (57) in Katarina Lavtar (64), obe pa sta odstopili. "Nastopila sem s sto odstotki, ker drugače ne moreš priti nikamor. Dobro sem se borila, vmesni časi niso bili slabi, bi bilo dovolj za preboj med trideseterico, kar je zame dober izid. Bom pa morala še nekaj več delati na treningih, da se bom lahko redno uvrščala med dobitnice točk. Proga je bila bolj ledena, kot smo pričakovali, vmes so bile na kakšnih zavojih tudi luknje, vendar je bila proga na splošno v dobrem stanju," je povedala Bucikova. "Na ogledu je bilo videti, da bo ledeno, pa med tekmo proti koncu startne liste ni bilo, posebej na ravnini. Tam se je naredilo kar nekaj smučin. Sem napadala, kot je bilo mogoče, ker to z mojo številko ne gre. Žal pa sem se preveč spustila v preži, zataknila ob rob luknje in odstopila," pa je dejala Lavtarjeva.

Shiffrinovi druga zmaga zapred, tako v sezoni kot v Zagrebu

Olimpijska slalomska prvakinja iz Sočija Shiffrinova se je v Zagrebu veselila še 12. zmage v svetovnem pokalu ter druge zmage po vrsti, saj je slavila tudi na zadnjem slalomu v minulem letu v Kühtaiju. V tej zimi je še tretjič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, potem ko si je na veleslalomski premieri v Söldnu prvo mesto razdelila s Fenningerjevo.

Shiffrinova je na zagrebškem slalomu še drugič slavila zmago, prva je bila tudi na prejšnji tekmi pred dvema letoma, lani je slalom za snežno kraljico odpadel zaradi pomanjkanja snega.

Zagreb bo v torek gostil še moški slalom.