Le nekaj dni počitka je naporni urnik namenil najboljšim alpskim smučarkam sveta. A vseeno dovolj, da si je Tina Maze nabrala novih moči in naredila dovolj slalomskih zavojev v Dolomitih, da bo jutri znova ena glavnih favoritinj na tekmi za svetovni pokal. S tekmicami se bo pomerila na Sljemenu nad Zagrebom, kjer se obeta ena najbolj spektakularnih tekem v svetovnem pokalu. Čeprav hrvaški smučarji niso več tako uspešni, kot so bili v času Janice Kostelić in ko je bil na vrhuncu njen brat Ivica, se obeta veliko gledalcev. Organizatorji jih na dveh tekmah (slalom za moške bo v torek) pričakujejo okoli 20.000. Tudi iz Slovenije jih bo precej.

Verjetno bo imela največ navijačev prav Mazejeva. Tudi med hrvaškimi ljubitelji smučanja je zelo priljubljena. Nekaj dni pred dirko je v intervjuju za hrvaške medije govorila o tem, kako dober odnos ima z družino Kostelić ter da se je vedno primerjala z Janico Kostelić, s katero se je srečevala že v mlajših kategorijah. Povedala je tudi, da se je plavanja učila na Hrvaškem, hrvaščine pa ob gledanju nanizanke Santa Barbara na programu hrvaške televizije. Lepe besede sta ji vrnila brat in sestra Kostelić. »Tina Maze je pokazala, da tudi v tej sezoni misli resno. Prevladuje v vseh disciplinah. Če bo tako nadaljevala, jo bodo dekleta težko ujela,« je Janica Kostelić, ki se sicer nastopanju v medijih ponavadi izmika, zapisala v zapisu na blogu, Ivica Kostelić pa dodaja, da rekord po osvojenih točkah, ki ga je v sezoni 2012/13 postavila Mazejeva, verjetno ne bo nikoli padel.

Tudi to je del dvigovanja pričakovanj med navijači in potrditev, da bo Tina Maze prva zvezdnica jutrišnje tekme. V Zagreb prihaja z novo prestižno lovoriko. Italijanski športni časnik Gazzetta dello Sport jo je namreč izbral za najboljšo športnico leta 2014 na svetu. Zmagala je z veliko prednostjo (53,5 odstotka glasov), za seboj je pustila tudi teniško igralko Sereno Williams (22,6 ostotka), ki je zasedla drugo mesto. V moški konkurenci je največ glasov prejel italijanski kolesar Vincenzo Nibali. Ker Anna Fenninger ne tekmuje na slalomih, bo imela najboljša slovenska športnica priložnost, da prednost 245 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala izdatno poveča.

Črnjanka podobno kot Janica Kostelić na Sljemenu še ni zmagala, najvišje je bila pred tremi leti, ko je zasedla drugo mesto. Zadnja zmagovalka Sljemena je bila pred dvema letoma (lani tekme zaradi pomanjkanja snega ni bilo) prebujena Mikaela Shiffrin, ki bo ena glavnih kandidatk za zmago tudi letos. V desetletni snežne kraljice je s štirimi zmagami rekorderka od lanskega leta smučarsko upokojena Marlies Schild.

Slovensko reprezentanco bosta zastopali še Ana Bucik in Katarina Lavtar. Na Sljemenu se bo predstavilo tudi nekaj nekdanjih asov. Na tekmi legend bodo smučali Urška Hrovat, Bojan Križaj, Jure Franko, Marc Girardelli, Alberto Tomba, Paul Accola...