Dobro počutje v prostoru pa ni odvisno zgolj od sobne temperature in pretoka zraka. Nanj vpliva tudi temperatura tal, sten in seveda oken. Večja razlika v temperaturi med posameznimi površinami ima za rezultat to, da hladnejše površine črpajo energijo toplejših površin. To opazimo kot občutek, da nas hladi, kar vpliva na naš občutek o temperaturi v prostoru.

Glavni razlogi za trislojno zasteklitev

- Prihranek energije

S trislojno zasteklitvijo dosežemo manjše toplotne izgube. V trislojno zastekljenih oknih so medprostori med stekli zapolnjeni z redkimi plini, ki imajo nizko toplotno prevodnost. To pomeni, da se zelo malo toplote transportira do zunanje steklene površine, od koder lahko pobegne.

Po primerjavah dvoslojne in trislojne zasteklitve, ki jih je naredil IFT Rosenheim, priznani nemški gradbeni inštitut, ki se ukvarja s testiranjem stavbnega pohištva, je bila pri 10 stopinjah minusa in sobni temperaturi 20 stopinj nad ničlo temperaturna razlika skoraj 9 stopinj. Dvoslojna zasteklitev je imela na notranji strani temperaturo stekla 9,5 stopinje, trislojna zasteklitev pa je imela na notranji strani temperaturo 17,7 stopinje. Razlika med notranjo temperaturo in temperaturo površine notranjega sloja stekla je tako bistveno manjša. Prav tako steklo ne oddaja »sevanja« in v bližini okna ni »otoka hladnega zraka«.

- Izboljšana zvočna izolacija

Tako kot je trislojna zasteklitev učinkovita pri prihranku energije, je učinkovita tudi pri blokiranju zunanjega hrupa. To pride do izraza še posebno v strjenih naseljih in v bližini cest.

- Odprava kondenzacije

Investicija v trislojno zasteklitev je za 10 do 15 odstotkov višja od investicije v dvoslojno. Vendar ne smemo zanemariti vseh prednosti, ki jih ta prinaša. Trislojna zasteklitev med drugim zmanjša oziroma odpravi kondenzacijo stekel. Namig: če ne želite plačati za trislojno zasteklitev po vsej zgradbi, jih vgradite na severni in vzhodni strani, kjer boste dosegli največji učinek.

- Ekološki prispevek

S trislojno zasteklitvijo boste prihranili pri stroških ogrevanja, hkrati pa boste zmanjšali tudi svoj ogljični odtis in tako pripomogli k ohranjanju okolja.

Ob menjavi oken je razmislek o trislojni zasteklitvi nadvse pomemben. Sprva vas bo tak tip zasteklitve stal nekaj več. A brez skrbi! Investicija se vam bo hitro povrnila na račun manjših stroškov za ogrevanje. Udobje vašega doma bo višje, vi pa boste mirnejši in zadovoljnejši.

Trenutno lahko kupci izkoristijo ponudbo ugodnejše cene stekel: podjetje AJM okna-vrata-senčila ponuja trislojno steklo za ceno dvoslojnega. Poleg tega pa še dodatni 8-odstotni popust v primeru plačila svojega naročila v sedmih dneh od izdane ponudbe ali 5-odstotni za plačilo v desetih dneh.

www.ajm.si/okna-in-vrata/