Za resnično praznično vzdušje naj se v vsakem domu decembra bohoti čudovita rdeča božična zvezda, ki bo cvetela vsaj do prihodnjega leta. Rastlina v Južni Ameriki raste v obliki grma, doseže pa višino pet metrov. Božična zvezda je zelo znana in priljubljena okrasna rastlina, ki polepša stanovanje pozimi. Njeni po navadi rdeči ovršni listi so videti kot veliki cvetovi in so zelo dekorativni. Gojene oblike božične zvezde ali božičnice dobimo v najrazličnejših barvnih odtenkih in oblikah rasti.

Rastlina je trajni grm z zimzelenimi listi, ki so veliki, koničaste ali suličaste oblike. Veliki ovršni listi, ki rastejo pri vrhu poganjkov, rastejo v skupinah in so lahko rdeči, barve lososa, rožnati ali smetanasto bele barve. Obdajajo neznatne zelenkasto bele ali rumene cvetove, stisnjene v skupine. Božična zvezda cveti od decembra do januarja. Iz poškodovanih delov se izceja bel sok (mleček), ki je zelo strupen. Iztekanje mlečka iz stebla lahko zaustavimo s plamenom vžigalice ali sveče.

S temnim prostorom do obilja cvetov

Božično zvezdo lahko kupimo v vsaki cvetličarni. Pri nakupu moramo predvsem paziti, da ima rastlina zdrave in sveže liste. Preden jo odnesemo iz cvetličarne ali trgovine, jo dobro zavijmo v papir, da se ne prehladi in odvrže okrasnih rdečih lističev. Doma se bo rastlina najbolje počutila pri temperaturi med 15 in 18 stopinj Celzija. Zahteva svetlo lego, vendar ji ne prija neposredna sončna svetloba.

Po cvetenju so božične zvezde rastline kratkega dneva, kar pomeni, da se jim ovršni listi in cvetovi začnejo razvijati, ko jim skrajšamo dnevno osvetlitev. Rastlina potrebuje za cvetenje obdobje osmih tednov, ko dnevna svetloba traja deset ur ali manj. Daljša osvetlitev zavira ali celo prepreči razvoj cvetličnih popkov. Rastlino vsake toliko časa poškropimo s pršilko. Če je temperatura doma višja od priporočene, rastlino enkrat na teden obilno zalijemo, ko odcveti, pa jo škropimo le še s pršilko in prenehamo zalivati.

Muhasti božični kaktus

Vsi si želimo rdečih cvetov božičnega kaktusa, ki nas razveseljujejo v decembru, a za to sta potrebni pravilna vzgoja in nega rastline. Cilj vsakega ljubitelja te rastline je njeno obilno cvetenje ob dnevih, ko je zunaj mraz in lahko pada že prvi sneg. Kaktuse je mogoče zelo preprosto razmnoževati, cvetenje pa zahteva malo več spretnosti in posebne pogoje.

Če želite, da bo vaš božični kaktus obilno zacvetel konec leta, mora imeti skozi leto dovolj sonca. Nekateri ljubitelji rastlin ga čez leto postavijo ob steno hiše ali na vrtu, da se naužije sončne svetlobe. Poleg tega je treba poskrbeti za omejeno zalivanje rastline, ustrezno doziranje gnojila, hranljivo prst in presajanje enkrat na leto.

Mirovanje je predpogoj za obilno cvetenje

Ko se zima poslovi, kaktus potrebuje mirovanje. Med mirovanjem ga moramo postaviti v hladnejši, a svetel prostor. Idealna temperatura je okoli 10 stopinj Celzija. Ko kaktus počiva, ga ne zalivamo, temveč le škropimo, pa še to ne preveč pogosto. Če je svetlobe premalo, bo kaktus izgubil popke, kar pomeni, da bomo imeli decembra bolj malo cvetov.

Za cvetenje je najpomembnejša primerna temperatura. Kaktus ima določeno obdobje rasti in obdobje popolnega počitka. Večina kaktusov v glavnem raste čez poletje in zahteva precej visoko temperaturo. V tem obdobju jih moramo bolj zalivati. Sadike in mladi kaktusi rabijo višjo temperaturo kot starejše rastline in morajo tudi zimo prestati v bolj toplem prostoru.

Postavite ga na toplo in svetlo mesto

Tako se torej počasi pripravite, da boste božični kaktus prinesli iz prostora, v katerem je počival, na svetlo in toplo mesto v stanovanju. Obilno ga zalijte in nahranite z gnojilom za cvetenje kaktej. Če je dovolj dolgo miroval na svetlem mestu in ima veliko popkov, bo čez kak mesec začel cveteti.

Če ste pozabili na svetlobo ali kaktus letos noče cveteti, kupite novega v najbližji prodajalni cvetja. Kupite zdravo sadiko z obiljem popkov in pazite, da ga ob odhodu iz trgovine ne boste "prehladili". Zavijte ga v tri plasti papirja in hitro odnesite v avto. Doma ga postavite na svetlo mesto, preverite, ali je zemlja dovolj vlažna, in počakajte, da zacveti v vsej svoji lepoti.

Vir: www.enaa.com