Ne glede na to, ali toploto v stanovanju ohranjate s pomočjo zemeljskega plina, trdih goriv ali sodobnejših metod, zagotovo velja, da je ogrevanje v zimskem času eden izmed največjih stroškov celotnega gospodinjstva. Kako torej uskladiti udobje z zmernimi mesečnimi računi?

Toplo, a ne vroče

V prostorih naj bo prijetno toplo, ne pa vroče. To pomeni, da temperaturo prilagodite vašim aktivnostim – če boste kuhali, pospravljali ali likali, je ta lahko nekoliko nižja kot takrat, ko boste na kavču gledali televizijo. V splošnem velja, da je najprimernejša temperatura v stanovanju pozimi čez dan od 20 do 21 stopinj Celzija, ponoči pa kako stopinjo manj. Majhni otroci ne bodo imeli nič proti, če boste »podkurili« nekoliko bolj, medtem ko bodo hišni ljubljenčki hvaležni za malenkosten odmik od pravila navzdol. Vsekakor pa imejte v mislih, da lahko le ena stopinja razlike strošek letnega ogrevanja zniža (ali zviša) za več odstotkov.

Primerna vlažnost

Ravno tako kot pri temperaturi tudi pri vlagi nobena skrajnost ni dobra. Negativen vpliv suhega zraka občutimo kot utrujenost, pomanjkanje energije, razdražljivost in splošno slabše počutje. Na drugi strani pa preveč vlažni prostori predstavljajo idealno okolje za razvoj plesni in bakterij ter zaradi tega različnih s tem povezanih bolezni - če že povsem odmislimo neprijeten vonj in videz sten. Zato naj bi se priporočena relativna vlažnost pozimi gibala med 40 in 55 odstotkov. Dosežemo jo s primerno notranjo temperaturo in rednim, zmernim prezračevanjem (nekaj minut večkrat na dan).

Dodatno ogrevanje

Če sodite med bolj zmrzljive pripadnike človeške vrste, pa vseeno ne želite mesečne plače pustiti v kurilnici, sta rešitvi dve. Prva je v dodatnih virih ogrevanja, kot so na primer grelniki, kaloriferji, radiatorji na olje, peči na petrolej ali manjši kamini na drva, ki jih po navadi uporabljamo le v enem prostoru, tistem, v katerem čez dan preživimo največ časa. Druga možnost pa je, da se preprosto bolj oblečete – s pomočjo dobrega starega čebulnega sistema boste lahko odvečne kose sproti odlagali – ali pokrijete z več plastmi. Strokovnjaki se namreč strinjajo, da je boljše biti bolj oblečen v hladnejšem prostoru kot manj v toplejšem. To še posebno velja za nočni počitek.

Vir: www.enaa.com