Nepri, članici Sparovih evropskih nakupovalnih središč, niti v zadnjem poskusu ni uspelo pridobiti gradbenega dovoljenja za gradnjo nakupovalnega središča nasproti Celovških dvorov. Šišenska upravna enota je družbi zavrnila izdajo dovoljenja zaradi pritožb lastnikov sosednjih zemljišč, je povedal direktor Nepre Toni Pugelj. Na šišenski upravni enoti pa so razložili, da gradbenega dovoljenja niso mogli izdati, ker predloženi projekt »ni bil izdelan v skladu z nekaterimi določili prostorskega akta«.

Sosedje ne odstopajo

Pugelj je pojasnil, da se je Nepra po zavrnitvi pritožila na ministrstvo za infrastrukturo, to pa je odločitev upravne enote odpravilo in ji naložilo, naj ponovno odloči o vlogi. Ob tem je ministrstvo upravni enoti naročilo, tako Pugelj, da objekt v točkah, na katere so imeli pripombe sosedje, ne sme odstopati niti v mejah, ki so dovoljene v občinskem podrobnem prostorskem načrtu. Zato je morala Nepra svoj projekt dopolniti tako, da je upoštevala praktično vse pripombe sosedov, je dejal Pugelj.

O spremembah so morali obvestiti tudi Agencijo za okolje, ki je leta 2012 izdala okoljevarstveno soglasje za ta gradbeni podvig. »Gre za manjše spremembe,« je zagotovil Pugelj, ki v tem trenutku ni znal napovedati začetka gradnje, saj je ta odvisen od tega, koliko časa bo za odločitev o izdaji gradbenega dovoljenja potrebovala upravna enota.

Iz dokumentacije, ki jo je družba predložila Agenciji za okolje, je razvidno, da je Nepra nekoliko zmanjšala dimenzije nakupovalnega središča, zmanjšala število predvidenih parkirnih prostorov in spremenila način temeljenja objekta. Poleg tega bo po novih načrtih Nepra objekt poglobila za 0,9 metra, na najvišji točki pa ga bo znižala z 19 na 18 metrov. Nobeden od teh ukrepov po oceni Nepre ne bo povzročil dodatnih vplivov na okolje in na zdravje ljudi oziroma bodo ti zanemarljivi.

Pred gradnjo pet drugih gradbenih dovoljenj

Vpogled v zemljiško knjigo razkrije, da so Neprini sosedje Zil inženiring, A-Cosmos in, zanimivo, konkurent Mercator. Ta ima le nekaj sto metrov naprej ob Celovški cesti svoje nakupovalno središče, zato ni presenetljivo, da mu ideja o konkurenčnem novem nakupovalnem središču v neposredni bližini ne diši. Ob tem velja spomniti, da je Mercator že od leta 2004, ko ga je vodil še Zoran Janković, zagret nasprotnik gradnje Spara v Šiški.

Na šišenski upravni enoti so povedali, da je morala Nepra kot pogoj za dovoljenje za gradnjo središča najprej pridobiti še pet drugih gradbenih dovoljenj za rušenje obstoječih objektov in gradnjo razne komunalne infrastrukture. Poudarili so, da so dovoljenja izdali, a so se stranski udeleženci na vsakega od teh pritožili ministrstvu, ki je pritožbe zavrnilo. Nato so še zaradi vsakega od petih dovoljenj sprožili upravni spor, a je upravno sodišče presodilo, da so bile odločbe upravne enote pravilne. »Zadnji postopek je bil pravnomočno zaključen šele novembra 2013,« so poudarili na upravni enoti.

Spomnimo, Sparov šišenski nakupovalni center naj bi po prvih izračunih stal 100 milijonov evrov, v njem bo 61 trgovin in kar 700 novih zaposlitev. Izkoriščena bo tudi streha nakupovalnega središča, saj namerava Spar na njej urediti otroška in športna igrišča.